Κομοτηνή: 6.000 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Σισμανόγλειου

07:58 20/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

1200 εξωτερικά περιστατικά ετησίως και 4.800 εσωτερικά περιστατικά ετησίως αντιμετώπισε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από τα εσωτερικά περιστατικά τα 47% αφορούσε κατάγματα, το 28,75% αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το 15% Λοιμώξεις αναπνευστικού και το 9,5% λοιπά περιστατικά. Ενώ από τα εξωτερικά περιστατικά το 90% ήταν Μυοσχελετικά περιστατικά και το 10% πάρεση προσωπικού νεύρου.

«Η φυσικοθεραπεία είναι ένας

φυσικός τρόπος θεραπείας για την αποκατάσταση των ατόμων.» εξηγεί η κα Εύη Σακελλάρη φυσικοθεραπεύτρια του Τμήματος σημειώνοντας πως τα άτομα αυτά μπορεί να πάσχουν από διάφορες παθήσεις, νευρολογικά περιστατικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό ή αγγειακό επεισόδιο, Νόσος Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοσκελετικές παθήσεις, οξείς τραυματισμοί είτε από τροχαία είτε από κάποιες καθημερινές δραστηριότητες ή ακόμη και χρόνιες παθήσεις, ρευματικές, αρθροπάθειες.
« Η φυσικοθεραπεία είναι τρόπος ζωής. Ένας φυσικοθεραπευτής οφείλει να ζει με ένα τρόπο φυσικό, να αγαπάει την άσκηση. Ο σωστός τρόπος ζωής είναι άσκηση, σωστή διατροφή και λιγότερα φάρμακα και επίπονους τρόπους θεραπείας.» τονίζει η κα Σακέλλαρη.

Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής προβλέπεται μια οργανική θέση φυσικοθεραπείας, η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. Με έναν μόνο φυσικοθεραπευτή,όμως, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου. Γι αυτό το λόγο έχει καλύψει το Νοσοκομείο κάποιες εξτρά ανάγκες με αποσπάσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζονται τέσσερις φυσικοθεραπευτές: ο κος Μάριος Σεβδυνίδης, η κα Κλούβα, η κα Ε. Σακελλάρη και η Aυσέλ Πεντήρ (με πρόγραμμα ενός έτους που ανανεώθηκε για ένα έτος ακόμη), οι οποίοι με πολύ αγάπη για τη δουλειά τους αντιμετωπίζουν 500 περιστατικά το μήνα, τα εκατό εκ των οποίων είναι εξωτερικοί ασθενείς. «Αυτό που βάλαμε ως όρο απαράβατο είναι να έχουν ηλεκτρονικό παραπεμπτικό.» τονίζει η κα Σακελλάρη σημειώνοντας πως πρόκειται συνήθως για μυοσκελετικά περιστατικά, εγκεφαλικά επεισόδια της παθολογικής και περιστατικά της ορθοπεδικής. Παρατηρεί τον τελευταίο καιρό τα αγγειακά περιστατικά να μην είναι μόνο «προνόμιο» των ανδρών, ενώ στα κατάγματα εξακολουθούν οι γυναίκες να «υπερισχύουν».

«Θα πρέπει να μην θεωρούμε τη φυσικοθεραπεία μέσο πολυτελείας. Και να προστρέχουμε άμεσα στον φυσικοθεραπευτή για να μην γίνει χρόνιο το πρόβλημα και το κουβαλάμε μια ζωή.» τονίζει η κα Σακελλάρη. Από την πλευρά του, ο συνάδελφός της, ο κος Μάριος Σεβδυνίδης,έχοντας κι εκείνος την εμπειρία χρόνων, υποστηρίζει πως η φυσικοθεραπεία είναι πολύ κρίσιμη στην αποκατάσταση του ασθενούς. Βοηθάει, όπως λέει, να αυτοεξυπηρετούνται οι ασθενείς μέσω της φυσικής άσκησης με τρόπο που τα φάρμακα δεν μπορούν να επιδράσουν. «Είναι απαραίτητη η συνδρομή της φυσικοθεραπείας μαζί με την χειρουργική ή την φαρμακευτική επέμβαση.» δηλώνει αποκαλύπτοντας πως έχει τύχει περιπτώσεις που ορθοπεδικά περιστατικά με την φυσικοθεραπεία είχαν πολύ άμεσα και δραστικά αποτελέσματα. «Ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται προς τη φυσική θεραπεία.» παρατηρεί σπεύδοντας να προτρέψει να μείνουν οι ασθενείς «μακριά από αυτοδίδακτους θεραπευτές, επιλέγοντας πάντα εξειδικευμένο προσωπικό.»

Φώτο: Το προσωπικό του Φυσικοθεραπευτήρίου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα