Κομοτηνή: Πονοκέφαλος τα POS για τους επαγγελματίες της Ροδόπης

09:04 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η 27η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την τοποθέτηση του μηχανήματος (POS) που δέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα 80 επαγγέλματα που έχει ορίσει το Υπουργείο ότι θα πρέπει να προμηθευτούν POS δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να κάνουν χρήση του «πλαστικού χρήματος». “Οφείλει να πειθαρχήσει ο κόσμος και να προμηθευτεί POS, αξιοποιώντας την καλύτερη προσφορά των τραπεζών.

Μπορεί να φαίνεται μικρή η προμήθεια (0,7 έως 1,2), ωστόσο, είναι κάτι σημαντικό στη δύσκολη εποχή μας.» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Παράλληλα, ο κος Βαφειάδης υπενθυμίζει ότι ΓΣΕΒΕΕ προσέφυγε στη δικαιοσύνη θεωρώντας το μέτρο αντισυνταγματικό. «Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει μια σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών, του επαγγελματία και της τράπεζας.» εξηγεί και προσθέτει ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στο «πλαστικό χρήμα», αλλά στον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Οι προμήθειες, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κυμαίνονται από 0,3 οι πιστωτικές και 0,4 οι χρεωστικές κάρτες». Παράλληλα, υπενθυμίζει ο κος Βαφειάδης πως αν δεν οριστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός , τότε το «πλαστικό χρήμα» θα είναι ο θάνατος του επαγγελματία. «Η επιχείρηση θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα και στις οφειλές, αφού θα προηγείται πάντα το κράτος.» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσθέτοντας πως αυτό που ζητούν είναι «να είναι ένα ποσοστό 80-90% ακατάσχετο. Έχει αποτελέσει και εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν το δέχτηκαν οι θεσμοί. Αν και είμαι δύσπιστος ως προς αυτό γιατί έχουμε δει να περνούν και αποφάσεις οι οποίες επίσης δεν τις δεχόταν οι θεσμοί.»


Τσουχτερό πρόστιμο σ’ αυτούς που δεν θα προσαρμοστούν
Όσον αφορά στην προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών; «Οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σιγά σιγά.» απαντά κι εξηγεί «Είμαστε της τελευταίας στιγμής. Πανελλαδικά, πάνω από 50 % οι επαγγελματίες που έβαλαν POS. Στη Ροδόπη είναι λιγότερες. Όσοι δεν το κάνουν, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τσουχτερό πρόστιμο.»
Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα