Κομοτηνή: Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος

07:51 21/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο νέος νόμος για το δομημένο περιβάλλον (ν.4495/2017), είναι ιδιαίτερα «βαρύς», με 157 άρθρα, διότι προσπαθεί να θεραπεύσει τα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον.» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, κα Τάνια Βεζυριαννίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής προσθέτοντας πως είναι ταυτόχρονα πρωτοποριακός, διότι εισάγει μια νέα δομή σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας, αυτή του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος.

Τριήμερη παρουσίαση

του νόμου στη Θράκη
Στη Θράκη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η τριήμερη παρουσίαση του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, του ν.4495/17, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 1997. Η παρουσίαση έγινε από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο νόμος παρουσιάσθηκε στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή και στην Ξάνθη την Κυριακή και ήταν ανοικτός για όλους τους μηχανικούς. Ενώ στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε ένα workshop μόνο για τους μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους που ασχολούνται με την εφαρμοσιμότητα του νέου νόμου. «Υπήρξε συνδιοργάνωση του ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ με την ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης. Κι αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία του κλάδου μας. Διότι πρέπει να υπάρχει σύμπλευση, συμπόρευση με κοινό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.» δηλώνει η κα Βεζυριαννίδου.

Τι προβλέπει για την αυθαίρετη δόμηση
Ο νέος νόμος για το δομημένο περιβάλλον, όπως λέει, αναφέρεται σε τρόπους θεραπείας των χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον. Ένα τέτοιο χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η αυθαίρετη δόμηση, η οποία καλύπτει στο νόμο ένα ολόκληρο κεφάλαιο και αποτελείται από 45 άρθρα. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται σε μεθόδους αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης μέσα από τον Εντοπισμό, την καταγραφή, τον έλεγχο των αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρεται στην επιβολή κυρώσεων, τη δημιουργία και την τήρηση «Ηλεκτρονικού/ ψηφιακού Αρχείου Αυθαιρέτων».

Σύμφωνα με την κα Βεζυριαννίδου ο νέος νόμος είναι ένας νόμος πρωτοποριακός και καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα. «Η καινοτομία του νέου νόμου αφορά στη σύσταση μίας νέας δομής σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας, αυτή του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Σε κρατικό επίπεδο δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος που θα ανήκει στο Υπουργείο και σκοπό θα έχει την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και τη λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού.» εξηγεί η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ και σημειώνει πως στην έδρα κάθε Περιφέρειας θα δημιουργηθούν τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Τα Τοπικά Παρατηρητήρια. «Μια από τις βασικές τους αρμοδιότητες είναι ο έλεγχος των διαδικασιών υλοποίησης πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω της Παρακολούθησης της Ηλεκτρονικής Πολεοδομικής Ταυτότητας ενός Δήμου, που αποτελεί μια νέα καινοτομία του νόμου.»

Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου
Όσον αφορά στην «Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου» εξηγεί πως θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου», όπου κάθε Δήμος θα καταγράφει και θα επικαιροποιεί όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πολεοδομική του ταυτότητα, όπως π.χ. τις εγκεκριμένες και υπό εκπόνηση μελέτες χωροταξικού και πολεοδομικού αντικειμένου. Το Τοπικό Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί και θα επισημαίνει τα προβλήματα υλοποίησης του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και θα υποβάλλει προτάσεις για την επίλυσή τους.

«Απαιτείται ικανό, έμπειρο και καταρτισμένο στελεχειακό δυναμικό για την εφαρμογή του Νόμου»

Στο ερώτημα δε αν μπορεί να έχει εφαρμοσιμότητα ο νέος νόμος; Απάντησε μεταξύ άλλων πως το βασικότερο στοιχείο για την εφαρμοσιμότητα του νόμου αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό. «Εν προκειμένω απαιτείται ικανό, έμπειρο και καταρτισμένο στελεχειακό δυναμικό.» προσθέτοντας πως «άποψη της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συνεχείς επαφές του Υπουργείου με τους συναδέλφους που ασχολούνται με την εφαρμογή του νέου νόμου.» Τέλος, σπεύδει να στείλει το δικό της μήνυμα προτρέποντας να μην τον βλέπουμε με καχυποψία το νόμο. «Θέλει δουλειά από όλους μας, πρέπει να τον αγκαλιάσουμε αν θέλουμε εν τέλει να θεραπεύσουμε τα χρόνια προβλήματα που αφορούν το δομημένο περιβάλλον.»
Φώτο: Τάνια Βεζυριαννίδου, πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα