Κομοτηνή: Ο καβουρμάς και ο παστουρμάς, τα θρακιώτικα ντελικατέσεν

21:19 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπεύθυνος παραγωγής στην επιχείρηση «Απόστολος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ Ο.Ε. ο κ. Θωμάς Παπαδόπουλος από την Ξάνθη. Πατέρας τριών μικρών παιδιών και συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης, καμαρώνει για την επιχείρηση τρίτης γενιάς στο χώρο του κρέατος που εδρεύει στην Ξάνθη. Μια κάθετη Μονάδα Παραγωγής, που ασχολείται από την εκτροφή βόϊων μέχρι την παρασκευή αλλαντικών και όλη την επεξεργασία κρέατος της ελληνικής

αγοράς.

«Το τρόφιμο βρίσκει ακόμη θέση στην αγορά. Περνάει την κρίση του, δεν μπορεί να αποτέλεσει εξαίρεση στον κανόνα. Απλώς επειδή είναι ένα είδος, απαραίτητο για την επιβίωση αντέχει περισσότερο από άλλες επιχειρήσεις,επαγγέλματα και τομείς» δηλώνει.

Όπως εξηγεί τα παραδοσιακά προϊόντα άρχισε να τα βρίσκει ο κόσμος ενδιαφέροντα γιατί οι τεχνικές επεξεργασίας και παρασκευής τους άντεξαν στο χρόνο. «Όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα, όπως ψύξη για διατήρηση, ο άνθρωπος έψαχνε να βρει τρόπους να τα διατηρήσει, τρόπους για να γίνεται η επεξεργασία με λιγότερα σύγχρονα μέσα» δηλώνει και εξηγεί ότι επιλέχθηκαν από τους παλαιότερους τρόποι συντήρησης, όπως το αλάτι, το ξύδι, η αφαίρεση των υγρών από το κρέας με το πρεσάρισμα. «Ο καβουρμάς για παράδειγμα αποθηκεύονταν σε ένα πυθάρι με το λίπος, το σφράγιζαν και αφού δεν έμπαινε οξυγόνο δεν χαλούσε. Ήταν ένας τρόπος φυσικής συντήρησης».

Η παράδοση έγινε μόδα

Ο κος Παπαδόπουλος συμμετείχε στην παρασκευή του καβουρμά γίγας της 5ης Έκθεσης Ξάνθης από όπου η Φωτογραφία

Ο καβουρμάς και ο παστουρμάς, αποτελούν σήμερα προϊόντα της περιοχής. Η παράδοση συνεχίζεται. «Εμείς ακολουθούσαμε πιστά την παράδοση, βλέπουμε, όμως, να έχει γίνει πλέον εκλεπτυσμένο προϊόν.» δηλώνει και στο ερώτημα αν έχει μέλλον η επεξεργασία κρέατος σπεύδει να σημειώσει « Εξαρτάται από την επιχείρηση, από την προβολή και την προώθηση».

Με το χθες πάντα οδηγό προτρέπει όλους να κοιτάνε με αισιοδοξία στο μέλλον βλέποντας «
τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο σε όλους τους τομείς».
Φώτο:Ο Θωμάς Παπαδόπουλος με τα παιδιά του Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Αναζητήσεις
καβουρμασ κομοτηνησ, ο καλυτερος καβουρμας κομοτηνη
Τυχαία Θέματα