Κομοτηνή: Νερό από την τουλούμπα, όπως παλιά

07:36 16/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαζεύονται γύρω από την τουλούμπα και συζητούν τα νέα της ημέρας. Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει σηκώνονται ένας μετά τον άλλον και δροσίζουν το πρόσωπό τους με το δικό της δροσερό νερό. Η τουλούμπα, η παραδοσιακή υδραντλία, χρησιμοποιείται και σήμερα για άντληση νερού, ακόμη και μέσα στην Κομοτηνή! Σε πολυσύχναστους δρόμους, αλλά και σε απομακρυσμένους μπαξέδες ή παραδοσιακές αυλές για το πότισμα των κηπευτικών και των ζωντανών. Λέγεται πως μπορεί να αντλεί νερό ακόμη και από βάθος μέχρι και

35 μέτρα γι αυτό και εξακολουθεί να είναι σίγουρη λύση, παρά τις προόδους της τεχνολογίας.

Πρόκειται για έναν χειροκίνητο μηχανισμό που αποτελείται από: Μοχλό κίνησης, Άξονα κίνησης εμβόλου, Κύλινδρο, Έμβολο, Βαλβίδα αντεπιστροφής, Δακτύλιοι στεγανοποίησης, Σωλήνα αναρρόφησης νερού και την έξοδο νερού, εκεί όπου σπεύδει η χούφτα του ανθρώπου να συγκεντρώσει το νεράκι που τρέχει μετά από κάθε χτύπημα για να ξεδιψάσει, να πλυθεί ή να δροσιστεί.

«Είναι πολύ παλιά, εμείς έτσι τη βρήκαμε.» δηλώνουν και την καμαρώνουν οι κάτοικοι πέριξ της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί όπως λένε δεν στερεύει καθόλου. «Πάντα έχει νερό. Είναι πηγάδι από κάτω, από εκεί τραβάει. Είναι δροσερό το νερό όλο το καλοκαίρι, αλλά λόγω των πολυκατοικιών γύρω τριγύρω δεν μπορούμε να το πιούμε. Κάθε σπίτι παλιότερα είχε και την τουλούμπα του. Όλα με το δικό της νερό τα κάναμε.» θυμούνται και νοσταλγούν την «καθαρότητα» εκείνων των εποχών. «Αν δεν βγαίνει το νερό με την πρώτη, «το χει χάσει» όπως λένε, πρέπει να ρίξεις λίγο από πάνω και «να χτυπάς μέχρι να το φέρει στην επιφάνεια και να βγει.»

Η τουλούμπα τίθεται σε λειτουργία όταν ο μοχλός κίνησης μετακινείται προς τα πάνω κι ακολούθως προς τα κάτω. Το έμβολο απελευθερώνει τις βαλβίδες αντεπιστροφής επιτρέποντας στο νερό να περάσει προς τα πάνω. Οι δακτύλιοι στεγανοποίησης το αποτρέπουν να εγκλωβιστεί πάνω από το έμβολο και βρίσκει διέξοδο προς το σωλήνα αναρρόφησης, βγαίνοντας από την έξοδο με κατάληξη το μέρος φύλαξής του ή μεταφοράς του. Μια δοκιμή, αν σας δοθεί η ευκαιρία, σίγουρα θα σας πείσει, πως όσο απλή κι αν φαίνεται, τίποτα πάνω της δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε περιττό.
Φώτο: Τουλούμπα στο κέντρο της Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
εμβολο τουλουμπασ
Τυχαία Θέματα