Κομοτηνή: Μια έξυπνη ιδέα είναι η αρχή

21:24 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δυστυχώς οι νέοι τα χρόνια της κρίσης ψάχνουν να βρουν κάπου να απασχοληθούν. Συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης. Άλλοι επιδιώκουν να πάρουν γνώσεις, εμπειρίες με την προσδοκία ότι θα τους απορροφήσει αμέσως μετά η αγορά εργασίας. Κι άλλοι απλώς για να εισπράξουν το ποσό της συμμετοχής στο πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Θεόδωρος Ουσταμπασίδης, διδάσκων σε προγράμματα κατάρτισης για ανέργους.

Παράλληλα, σπεύδει να προσθέσει πως όσοι θέλουν πραγματικά να καταρτιστούν, όντως αποκτούν προσόντα. «Όταν δει ο επιχειρηματίας ότι είσαι καλός και ότι γνωρίζεις το αντικείμενο, ίσως, και να

σε κρατήσει στη δουλειά του» δηλώνει παραδεχόμενος, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο, πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνεργοι που δηλώνουν συμμετοχή για να πάρουν απλώς τα χρήματα που τους αναλογούν. «Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας.»

Συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης για το οικονομικό όφελος

Χρόνια στο χώρο παρατηρεί κάποιους άνεργους να περνούν ξανά και ξανά από σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων με μόνο στόχο την απόκτηση χρημάτων. «Έβλεπαν και βλέπουν τα σεμινάρια ως έναν τρόπο βιοπορισμού. Υπάρχουν κι άλλοι βέβαια που κάνουν το βήμα κι ανοίγουν τη δική τους δουλειά. Παίρνουν το ερέθισμα δηλαδή από το σεμινάριο που έχουν παρακολουθήσει και κινούνται ανάλογα.» Σύμφωνα με τον έμπειρο εκπαιδευτή ένα τμήμα κατάρτισης για να πετύχει τους σκοπούς του θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταρτιζόμενους. «Όσοι θέλουν να πάρουν πραγματικά από τους εκπαιδευτές, παίρνουν.» δηλώνει και σημειώνει με νόημα «Αν δεν υπάρχει διάθεση, χαλαρώνουν και οι εκπαιδευτές.»

Μια έξυπνη ιδέα είναι η αρχή
Όπως σημειώνει με μια έξυπνη ιδέα μπορούν να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας. Να αξιοποιήσουν έτσι τις δυνατότητες που έχουν. «Μια έξυπνη ιδέα είναι η αρχή. Έχει δυνατότητες η αγορά. Θέλει θάρρος, γνώση και κυρίως τόλμη.» δηλώνει και κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη χρημάτων σπεύδει να προσθέσει «Ίσως να βρεθούν προγράμματα να τους βοηθήσουν. Μπορούν να ξεκινήσουν και με λίγα. Δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά τόσα πολλά πτυχία που βγάζουμε. Προσπαθεί η αγορά να τους φέρει σε άλλους κλάδους με τις καταρτίσεις. Για παράδειγμα ένας Μηχανικός με διδακτορικό σήμερα ασχολείται με τη φωτογραφία σε γάμους και βαφτίσια.» Το «μάθε τέχνη κι άστην κι όταν πεινάσεις πιάστην.» φαίνεται πως έχει πλήρη εφαρμογή στα χρόνια των Μνημονίων «Θέμα τύχης κι ενθουσιασμού.» σχολιάζει ο κος Ουσταμπασίδης και προσθέτει «Αν ο επιχειρηματίας έχει ένα υπάλληλο από τον οποίο κερδίζει, δύσκολα θα τον αφήσει να φύγει.»
Φώτο: Ο κος Θεόδωρος Ουσταμπασίδης Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα