Κομοτηνή: Μαθήματα πιάνου, τρομπέτας και ταμπουρά…

17:19 27/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν όλα λειτουργούσαν σωστά, θα τον βρίσκαμε να παίζει τρομπέτα σε κάποιες από τις αίθουσες του σχολείου έχοντας δίπλα του τον δάσκαλό του. Όμως, η θέση του καθηγητή παραμένει κενή και ο Γρηγόρης Μπαρμπούνης, έξι χρόνια μαθητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής και πρόεδρος τώρα στο 15μελές, τρομπέτα δεν μπορεί να διδαχθεί τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κάθε χρόνο, όπως λέει, μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου κρατώντας τα μουσικά όργανα στα χέρια, παίζοντας και τραγουδώντας, διαμαρτύρονται στους δρόμους της Κομοτηνής . «Πηγαίνουμε σε όλους τους φορείς και τις

αρχές και λέμε τα αιτήματα μας. Έξι χρόνια τώρα, ξανά και ξανά, χωρίς αποτέλεσμα» λέει με παράπονο έχοντας πολύ έντονη την ανάμνηση μιας ακόμη κινητοποίησης.

Η έλλειψη καθηγητών, η έλλειψη βιβλίων είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Τα βιβλία μας είναι ένα θέμα. Η μουσική παιδεία δεν πρέπει να στηρίζεται;» αναρωτιέται κι εξηγεί πως δεν υπάρχει ένα κοινό βιβλίο. «Μας προτείνουν οι εκπαιδευτικοί μας. Αυτά τα βιβλία είναι ακριβά.» Παράπονο αποτελεί και το γεγονός ότι δεν δίνεται πιστοποίηση των σπουδών που γίνονται στο Μουσικό Σχολείο. «Διδασκόμαστε κάθε μέρα μουσική και δεν παίρνουμε καμία πιστοποίηση, που να το αποδεικνύει και που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για επαγγελματική χρήση. Για να την πάρεις πρέπει να πας σε Ωδείο. Γίνεται σοβαρή δουλειά. Με πολλές ώρες. Αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε πιστοποίηση.» λέει ξανά ο νεαρός μαθητής που καμαρώνει για τις υψηλές επιδόσεις των συμμαθητών του και την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Κάνοντας τον απολογισμό του η φωνή του ακούγεται σαν να χρωματίζεται διαφορετικά «Νιώθω κερδισμένος, θα μπορούσα να βγω και περισσότερο, αν έλλειπαν όλα αυτά τα προσκόμματα.» δηλώνει και μιλά με αγάπη για το πιάνο, που έμαθε να παίζει, την τρομπέτα και λίγο από ταμπουρά. «Γιατί λίγο;» τον ρωτάμε «Γιατί μόνο στην 1η Γυμνασίου είχαμε καθηγητή για ταμπουρά…» απαντά και μιλά για την ανάγκη στήριξης ενός χώρου που αναδεικνύει τον πολιτισμό μας «και τον πάει ένα βήμα πιο πάνω».
Φώτο: Ο Γρηγόρης Μπαρμπούνης και το σχολείο του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα