Κομοτηνή: «Καλώς ανταμωθήκαμε Φιλοτέχνες αγαπημένοι»

18:56 23/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Χορούς και τραγούδια από δώδεκα περιοχές της Ελλάδος θα παρουσιάσουν οι «Φιλοτέχνες» στην εκδήλωση της Παρασκευής 25 Μαΐου στις εννέα το βράδυ στο θερινό δημοτικό θέατρο της Κομοτηνής εξού και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Φιλοτεχνώντας την Ελλάδα».

«Θα είναι ένα πέρασμα από τη Θράκη (Βόρεια, Δυτική κι Ανατολική), θα πάμε στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία. Θα τελειώσει η εκδήλωση με χορούς

από την Ανατολική Ρωμυλία.» δήλωσε ο χοροδιδάσκαλος Κυριάκος Αντωνίου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την παράσταση των δικών του μαθητών και μαθητριών, των 130 χορευτών. Μια παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 250 φορεσιές , παραδοσιακές στολές. «Καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουμε τη δική μας ιματιοθήκη, αλλά και πολλές φορεσιές μας δανείζουν για τις ανάγκες της εκδήλωσης σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και τους ευχαριστούμε γι αυτό.»

Ιωάννα Αλμπανίδου: «Η αγάπη μας είναι πολύ μεγάλη γι αυτό που κάνουμε και τα όνειρά μας ακόμη μεγαλύτερα»
“Είμαστε ένας καινούργιος σύλλογος, μετράμε τρία μόνο χρόνια ζωής, αλλά συνεχώς βάζουμε φιλόδοξους στόχους στα όρια του εφικτού πάντα. Θα θέλαμε να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση στην Κομοτηνή βάζοντας κι εμείς έτσι ένα λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής.” Δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ιωάννα Αλμπανίδου σημειώνοντας με νόημα πως ο πολιτισμός προάγεται μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης. «Εμείς έχουμε ταυτότητα την παράδοση, τον παραδοσιακό χορό και όλα τα συναφή. Η παράδοση μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, από χέρι σε χέρι ,και τουλάχιστον από τα δικά μας χέρια θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο ιστορικά για την ύπαρξη του παρελθόντος, αλλά μέσα από το παρόν. Τουλάχιστον, όσο μπορούμε, μέσα από αυτή την παράσταση με την αρμονική συνεργασία των μουσικών μας, της χορωδίας, των χορευτών και την στήριξη της Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, της κας Νατάσας Λιβεριάδου. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάτι όσο γίνεται πιο αληθινό, πιο αυθεντικό, πιο κοντά στην ιστορία μας και στην παράδοση του τόπου μας, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι Και να μάθουν οι νεότεροι αγαπώντας την ιστορία και τον τόπο μας.»

Όσον αφορά στις τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι «Φιλοτέχνες» τα τελευταία τρία χρόνια; «Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Κάθε αρχή και δύσκολη. Ξεκινήσαμε από το μηδέν σε όλες τις εκδοχές, από τα απλά μέχρι τα μεγαλύτερα. Όμως υπάρχει μια δυναμική ομάδα που έδωσε και δίνει τη δύναμη και το πείσμα, έτσι προχωράς με δράση και κινητικότητα. Δεν είμαστε της αδράνειας. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Πολλές φορές προσπαθούμε δύο πράγματα και καταφέρνουμε το μισό. Αλλά η αγάπη μας είναι πολύ μεγάλη γι αυτό που κάνουμε και τα όνειρά μας ακόμη μεγαλύτερα και δόξα το Θεό ο κόσμος το αγκαλιάζει, μέχρι στιγμής. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε έτσι.»

Κυριάκος Αντωνίου: “Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και προχωρούμε.”
Σ’ αυτό το σημείο ο πολυέμπειρος χοροδιδάσκαλος, ο κος Κυριάκος Αντωνίου σπεύδει να ξεκαθαρίσει, «Δεν δηλώνουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες κάνοντας το καλύτερο. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και προχωρούμε.» σημειώνοντας πως προσπαθούν πάντα με σεβασμό να έρθουν πιο κοντά σε κάθε περιοχή και να την παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Info: Οι «Φιλοτέχνες » σας περιμένουν στο θερινό Δημοτικό Θέατρο της Κομοτηνής στις οκτώ και μισή το βράδυ (20:00). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παράσταση θα δοθεί στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.
Φώτο: Κυριάκος Αντωνίου και Ιωάννα Αλμπανίδου στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα