Κομοτηνή: Καλοκαίρι στο περίπτερο

08:29 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το να δουλεύει κανείς σε συνθήκες καύσωνα είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν είναι αναγκασμένος να παραμένει ακίνητος σε ένα στενό χώρο, όπως είναι ένα περίπτερο. «Ό,τι μαζεύουμε, το επιστρέφουμε για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας» δηλώνει ο κος Αντώνης Νταλίδης. Η κίνηση μειωμένη, τα έσοδα λίγα, οπότε το καλοκαίρι το πέρασε στο περίπτερο, για να μπορέσει, όπως λέει, κάτι «να καλύψει». Έτσι, το περίπτερο θα το κλείσει μόνο τον Δεκαπενταύγουστο.

Άδεια

η πόλη, μειωμένη η κατανάλωση
Η πόλη έχει αδειάσει. Οι φοιτητές έφυγαν, οι ντόπιοι επισκέπτονται τα εξοχικά τους και οι περιπτεράδες παραμένουν «φάροι» ανοιχτοί σε μια σχεδόν άδεια πόλη. «Το κρατάμε ανοιχτό γιατί και το λίγο το έχουμε ανάγκη. Ό,τι μπορέσουμε να μαζέψουμε» δηλώνει σημειώνοντας ότι ανοίγει το περίπτερο στις έξι, αποχωρεί στις τρεισήμισι με τον συνεργάτη του να παραμένει στο περίπτερο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Χύμα τσιγάρα και βερεσέ αγορές
Οι καλύτεροι πελάτες είναι οι καπνιστές. Όμως κι εκείνοι αναζητούν φθηνές λύσεις. Έτσι, τα χύμα τσιγάρα επανήλθαν στο προσκήνιο. «Τσιγάρα, τσίχλες και σπάνια κάτι άλλο.» δηλώνει δείχνοντας το χαρτόνι που έχει μπροστά του. Ονόματα κι αριθμοί σχηματίζουν στήλες. «Ορίστε!» το κρατά μπροστά του εξηγώντας ότι επανήλθε και το «βερεσέ». Προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα παίρνοντας ρίσκο. «Υπάρχουν και οι συνεπείς πελάτες, υπάρχουν κι αυτοί που «ξεχνούν» να πληρώσουν κι όταν παύεις να τους δίνεις, αλλάζουν περίπτερο, πάνε σε άλλη γειτονιά.» λέει. Η εμπειρία, τα πολλά χρόνια στην ίδια γειτονιά του εξασφαλίζουν καλύτερη εικόνα για τους ανθρώπους που κινούνται πέριξ του περιπτέρου, χωρίς να λείπουν, όμως, και οι εκπλήξεις…
Φώτο:Αντώνης Νταλίδης Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα