Κομοτηνή: Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

08:45 10/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηναίων. «Θα κάνω αυτό το οποίο αγαπώ, θα μιλήσω ταυτόχρονα για τα μαθηματικά και τη Λογοτεχνία. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Παρά τον τίτλο δεν υπάρχει ούτε μια εξίσωση στο βιβλίο, δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να φοβηθεί αυτό το βιβλίο και να μην το πάρει να το διαβάσει. Είναι ένα μυθιστόρημα και εστιάζει στην μυθιστορηματική βιογραφία του Κ.Καραθεοδωρή.» εξηγεί ο Ανδρέας Λύκος ο μαθηματικός του πάνελ της εκδήλωσης δηλώνοντας χαρούμενος

γι αυτή την βιβλιοπαρουσίαση. «Από τη μια έχει ένα λογοτεχνικό ενδιαφέρον, από την άλλη μας βάζει στα μονοπάτια των μαθηματικών με ένα πολύ πολύ ωραίο τρόπο.»

Ο Καραθεοδωρή δεν έκανε απλά μαθηματικά
Σύμφωνα με τον κύριο Λύκο η ιστορία αυτή είναι για εκείνον που δεν γνωρίζει τίποτα για τον Κ. Καραθεοδωρή. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έκανε απλά μαθηματικά.Προσπάθησε να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αργότερα, πήγε στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών προσπαθώντας κι εκεί να βάλει τις βάσεις. Είναι μια προσωπικότητα η οποία δεν μένει στα στενά όρια των μαθηματικών.» δηλώνει ο κύριος Λύκος προσθέτοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη, για μια τεράστια μαθηματική προσωπικότητα, όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο, όπου τιμάται ως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός του 20ου αιώνα κι αυτό είναι αλήθεια, αλλά γιατί είναι ένας μαθηματικός διάσημος στον Παγκόσμιο χώρο, καθώς είχε συνεργασία με μεγάλους μαθηματικούς της εποχής, όπως ο Νταβίντ Χίλμπερτ και ο Αϊνστάιν.

Η επιστήμη στη ζωή μας
«Είναι πολύ ωραίο να έχουμε μπροστά μας πρότυπα που μας δίνουν ένα κίνητρο να πάμε παραπέρα. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τους μαθητές. Τους κεντρίζει πάρα πολύ η ιδέα να διαβάσουν κάτι και να μην περιέχουν μαθηματικά.» δηλώνει ο κ. Λύκος αποκαλύπτοντας πως εκείνος στην βιβλιοπαρουσίαση της Τετάρτης θα αναφερθεί στις κατηγορίες της μαθηματικής Λογοτεχνίας γιατί «είναι ένας τρόπος να φέρουμε την επιστήμη στη ζωή μας. Υπάρχουν αξιόλογοι ξένοι κι Έλληνες συγγραφείς που προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο των μαθηματικών σε ένα κοινό που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο.»
Φώτο:Ανδρέας Λύκος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα