Κομοτηνή: Η χειροτεχνία είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία

07:48 10/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κορνηλία Κατρατζή τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με την χειροτεχνία. Οι δημιουργίες της εντυπωσιάζουν μυημένους και μη. «Μ’ αρέσει να δουλεύω «μακραμέ», μια τέχνη με κόμπους. Η αδερφή μου, όταν ήμουν μικρή, έφτιαχνε κόμπους σε πετσέτες, άρχισε να αρέσει και σε μένα κι έφτιαχνα κι εγώ σιγά-σιγά.» δηλώνει μιλώντας για το ξεκίνημά της κι εξηγεί ότι φτιάχνει διάφορα χειροποίητα κοσμήματα, όπως κολιέ βραχιόλια, δαχτυλίδια με «μακραμέ». «Επίσης, προχώρησα στο σύρμα, αλλά και στο κουκούλι, στο μετάξι, φτιάχνοντας κολιέ, βραχιολάκια. Μ’ αρέσει η χειροτεχνία και τα αγαπώ όλα».

Κόμπο

– κόμπο με υπομονή
Τα υλικά παλιότερα τα έβρισκε εύκολα στα μικρά μαγαζάκια της Κομοτηνής, με την κρίση, όμως, ένα μετά το άλλο έκλεισαν. Έτσι, τα βρίσκει, είτε μέσω internet, είτε τα φτιάχνει η ίδια, κόμπο – κόμπο. «Χρειάζεται επιδεξιότητα, χρόνο, υπομονή, αλλά, αν τα αγαπάς, τίποτα δεν είναι δύσκολο.» δηλώνει η κα Κατρατζή που διδάσκει ήδη τα «μυστικά» της δημιουργίας στους μαθητές της, στον Ίασμο της Ροδόπης, σε τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου. «Κόσμημα και χειροποίητο κόσμημα» είναι το αγαπημένο της μάθημα, δοσμένο πάντα με την ίδια συμβουλή, «να είναι προσεκτικοί σ΄ αυτό που κάνουν και να τα αγαπάνε, γιατί με την αγάπη μόνο κερδίζεις και φτιάχνεις και δημιουργείς.» Κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια, βραχιόλια, κολιέ, αλλά και ανδρικά βραχιόλια βγαίνουν από τα χέρια της. Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον; τη ρωτάμε «Υπάρχει, αλλά όχι όπως παλιά» απαντά. Ωστόσο, παρατηρεί κι εκείνη ολοένα και περισσότεροι να στρέφονται στη δημιουργία.

Δημιουργία, χειροτεχνία, όπως ψυχοθεραπεία
Πολύωρη ενασχόληση απαιτεί το κάθε κομμάτι, που είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, γι αυτό και η πώληση του, ο αποχωρισμός, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. «Να ασχοληθεί ο κόσμος με τη δημιουργία γιατί στις μέρες μας αποτελεί μια ψυχοθεραπεία για να μπορέσει να ξεφύγει από όλα τα δύσκολα που έχει δημιουργήσει η κρίση» προτρέπει και επιστρέφει στη δημιουργία κόμπο-κόμπο.
Φώτο Κορνηλία Κατρατζή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα