Κομοτηνή: Ευρωπαϊκή επιτυχία για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

09:00 4/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης

Από το Σεπτέμβριο του 2008 εργάζεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής μετά από καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Τα θέματα της Πληροφορικής και της Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που «τρέχουν» στο Νοσοκομείο έχουν τη δική του «σφραγίδα». Ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης πρόσφατα κράτησε στα χέρια του τη βράβευση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με πολύ συγκίνηση κι άκουσε τα «μπράβο» των συναδέλφων του. «Η βράβευση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά όταν έρχεται νιώθεις και συγκίνηση και χαρά και περηφάνια» δηλώνει στην ΕΡΤ

Κομοτηνής. Εκείνος και ο προϊστάμενος του, ο κος Γιάννης Σπανός, με βοήθεια πολλών άλλων συναδέλφων τους, οδηγούν το Σισμανόγλειο σε ευρωπαϊκά «μονοπάτια» βάζοντας ως στόχο την ολική ανακαίνιση των χειρουργείων του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο το 2012-2014 είχε «τρέξει» για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής με το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι πάνω στα αυτοκινητιστικά ζητήματα. Τώρα γίνεται το δεύτερο βήμα, πρόκειται για το έργο MediciNet II, «Προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά», διάρκειας 24 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 1.336.407,94€, εκ των οποίων τα 800.000 ευρώ περίπου θα δοθούν για το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Ο κος Μιχαηλίδης με συναδέλφους του

Μέχρι το 2011 το Σισμανόγλειο απών από Ευρώπη και ΕΣΠΑ
«Μέχρι το 2011 -2012 ήμασταν αρκετά πίσω. Ακόμη και τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας δεν τις αξιοποιούσε όπως θα έπρεπε, μέχρι που φάνηκε η ανάγκη, γιατί είχαμε μείνει πολύ πίσω.» δηλώνει ο κος Μιχαηλίδης σπεύδοντας να σημειώσει ότι παράλληλα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστηρίζει η ίδια ομάδα (τρεις μόνιμοι υπάλληλοι) και το πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου.

Επιλεγμένο για διεθνείς διακρίσεις
Το έργο MediciNet, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη έχοντας αξιολογηθεί ως «Έργο Βέλτιστης Πρακτικής» από τη Διαχειριστική Αρχή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας και έχοντας επίσης επιλεγεί από το Υπουργείο Υγείας ως η Ελληνική υποψηφιότητα για το «Κρατικό Βραβείο του Κουβέιτ για την έρευνα στην προαγωγή της υγείας» και το «Βραβείο Ιδρυμάτων Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το έτος 2015 (WHO 2015 Awards), και οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς έθεσαν σε υψηλή προτεραιότητα τη συνέχιση του έργου MediciNet.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γ. Φιλιππίδης βράβευσε τον υπάλληλο

«Αν και τα δύο νοσοκομεία ήδη ωφελήθηκαν αρκετά από τη συμμετοχή τους στο πρώτο έργο, στην παρούσα φάση συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποτελεσματική διαχείριση επειγόντων περιστατικών, με συνέπεια να επιλέγεται πολύ συχνά η κοινή πρακτική της μεταφοράς τέτοιων περιστατικών σε μεγαλύτερα και πιο κεντρικά νοσοκομεία. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τη χωρική αρμοδιότητα των δύο νοσοκομείων τα οποία εξυπηρετούν ένα σύνολο πληθυσμού 264.847 ατόμων, καθώς και τη γεωγραφική τους θέση σε μία περιοχή που περιλαμβάνει πληθώρα πληθυσμιακών ομάδων, μεταξύ των οποίων Πομάκους, Ρομά, μετανάστες κ.λ.π., η ουσιαστική και άμεση ανακαίνισή τους, καθώς και η επάνδρωσή τους με νέο εξοπλισμό κρίνεται περισσότερο από αναγκαία.» δηλώνει ο πολύ ικανός υπάλληλος του Σισμανόγλειου και σημειώνει ότι «Ταυτόχρονα, και τα δύο νοσοκομεία αναγνώρισαν το MediciNet II ως μία νέα εξαιρετική ευκαιρία να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για τον τοπικό πληθυσμό, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια στην καθημερινή πρακτική.»

Οι στόχοι του Προγράμματος
Το έργο MediciNet II στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στις περιοχές της Ροδόπης και του Kardzhali, μέσα από τη βελτίωση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και υποδομών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και της λειτουργίας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Μέσα από την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών των δύο νοσοκομείων με έμφαση στα χειρουργεία, τα χειρουργικά τμήματα και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, το έργο MediciNet II αποσκοπεί στην ενίσχυση του εύρους (με όρους ποιότητας και ποσότητας) των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επείγουσας ιατρικής.
Επιπλέον, στους ειδικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται:
o Μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των υγειονομικών και ιατρικών πόρων των δύο νοσοκομείων, ώστε να παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες σε μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών περιπτώσεων και πολιτών.
> Ελαχιστοποίηση της ανάγκης μεταφοράς ασθενών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, χάρη στις νέες βελτιωμένες ιατρικές υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθούν στα δύο νοσοκομεία.
> Ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της συνεργασίας μεταξύ του ιατρικού προσωπικού στη διασυνοριακή περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στη κοινή διαχείριση επειγόντων καταστάσεων και περιστατικών.

Χρήση νέων τεχνολογιών προς όφελος των ασθενών
Τέλος, η πρωτοτυπία και η προστιθέμενη αξία του έργου MediciNet II έγκειται στην ανάπτυξη και χρήση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, συμβάλλοντας επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας στο σύνολό του. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις νέες βελτιωμένες ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, θα εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της διασυνοριακής περιοχής, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας για αυτούς και τις οικογένειές τους.» εξηγεί ο κος Μιχαηλίδης.

Αναβάθμιση τμημάτων επείγουσας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση Ιατροτεχνολογικού
Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» έχει την ευθύνη συντονισμού του συνολικού έργου. Ανάμεσα στις δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι και η αναβάθμιση τμημάτων επείγουσας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», όπως και εργαλείων ΤΠΕ για τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές. «Προβλέπεται η ολική ανακατασκευή των χειρουργείων. Στις εργασίες εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνεται προμήθεια νεόυ ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εγκατάσταση νέου κλιματισμού χειρουργείων τύπου “Laminar Flow” κ.α.» εξηγεί και μιλά με ενθουσιασμό για την ανάπτυξη Λογισμικού Healthcare Mobility Software Application. Σημαντικότερες υπηρεσίες της λύσης είναι:
Α) Συγκέντρωση του συνόλου της ιατρικής πληροφορίας που αφορά ένα ασθενή και μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές/Βάσεις Δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος του Νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα, Εργαστηριακές Εξετάσεις (LIS), Απεικονιστικές Εξετάσεις (PACS), Ιατρικές Πράξεις και Νοσηλείες (Ιατρικός Φάκελος Ασθενή).
Β) Παροχή πρόσβασης στους Γενικούς Ιατρούς/Αγροτικούς Ιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών της Διασυνοριακής Περιοχής του Ν. Ροδόπης, μέσω ενιαίου γραφικού περιβάλλοντος, στο σύνολο της ιατρικής πληροφορίας για συγκεκριμένο ασθενή. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή (smartphones, tablets, laptops κ.τ.λ.). Πόσο σημαντική είναι η ανακαίνιση των χειρουργείων φαίνεται από το γεγονός ότι στα νυν χειρουργεία της Κομοτηνής πραγματοποιούνται περίπου 2000 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο στο Γ.Ν. Κομοτηνής από τις οποίες παραπάνω από το 1/3 αποτελούν έκτακτα-επείγοντα περιστατικά.

«Το έργο MediciNet αποτελεί πιθανότατα το πιο σημαντικό έργο των τελευταίων ετών. Είναι ένα πολυδιάστατο έργο με τον πήχη να έχει μπει ψηλά από το ίδιο το Γ.Ν. Κομοτηνής αφού το παρελθόν έδειξε ότι η επιτυχία ενός έργου, συμβάλει στην καλή αξιολόγηση του επόμενου.» δηλώνει βέβαιος ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά τους.

«Είμαι χαρούμενος που είμαι υπάλληλος του δημοσίου γιατί πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις από κάθε πόστο»

«Το γνωρίζουμε το δημόσιο δεν κρύβω κάτω από το χαλί τίποτα. Είμαι χαρούμενος που είμαι υπάλληλος του δημοσίου γιατί πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις από κάθε πόστο και είναι θέμα ανθρώπων- υπαλλήλων και δεν μένω σε γενικότητες ούτε για το δημόσιο τομέα ούτε για τον ιδιωτικό γιατί και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο, οπότε είναι θέμα υπαλλήλων, χαρακτήρων, ομάδας το πώς θα προσφέρεις και το πώς θα κινηθείς στο χώρο εργασίας.» απαντά ο ικανότατος νεαρός υπάλληλος στο ερώτημα «αν είναι περήφανος που δουλεύει στο δημόσιο» και συνεχίζει με τους συνεργάτες τους, αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, να αλλάζει με τη δουλειά του πολλά προς το καλύτερο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Φώτο: Παναγιώτης Μιχαηλίδης Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα