Κομοτηνή: Ένας Βαλκάνιος μελισσοκόμος, ένας πολίτης του κόσμου

11:05 13/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε χρόνο στις αρχές του Φεβρουαρίου ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ βρίσκεται στο Πλέβεν της Βουλγαρίας. Εκεί παίρνει μέρος στην έκθεση μελισσοκομίας προβάλλοντας τα προϊόντα της Εταιρείας του. «Είμαστε περισσότερο μελισσοκόμοι» δηλώνει ο ίδιος και χαμογελά με ικανοποίηση καθώς για μια ακόμη μια χρονιά διαπίστωσε ότι μελισσοκόμοι της χώρας μας είναι πιο μπροστά στη δουλειά τους από ό,τι οι άλλοι συνάδελφοί τους στα Βαλκάνια.

Ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ

Τις περισσότερες φορές σ’ αυτές

τις εκθέσεις ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ είναι ο μόνος εκπρόσωπος από όλη την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των Βουλγάρων είναι μεγάλο κυρίως για τα εργαλεία της δουλειάς. «Είναι πιο πίσω σε πολλά και με ενδιαφέρον βλέπουν κάθε καινούργιο αντικείμενο. Η Ελληνική Μελισσοκομία είναι πολύ πιο μπροστά από όλα τα κράτη των Βαλκανίων. Βλέπω τους επισκέπτες της έκθεσης να τους αρέσει το διαφορετικό και γι αυτό τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχουμε συνέχεια » δηλώνει μιλώντας με αγάπη τόσο για το αντικείμενό του, όσο και για τους Βαλκάνιους συναδέλφους του.

Λιγότεροι αριθμητικά και πιο πίσω σε θέματα κατάρτισης οι Βούλγαροι μελισσοκόμοι σε σχέση με τους Έλληνες, οι οποίοι αριθμούν ήδη 1. 600.000 κυψέλες, ενώ οι Βούλγαροι διαθέτουν συνολικά 700.000 κυψέλες. «Επειδή χρόνια ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρώπης και την νέα τεχνολογία είμαστε πιο μπροστά από τους Βούλγαρους Συναδέλφους. Η ανάπτυξη δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στο επίπεδο των Ελλήνων Μελισσοκόμων» δηλώνει ο έμπειρος πια μελισσοκόμος.

Το Βελιγράδι και η Ρουμανία θα είναι οι επόμενοι σταθμοί προβολής της Εταιρείας του, πάλι με συμμετοχή σε εκθέσεις για τον κο Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ και τους συνεργάτες του. «Το χειμώνα οι μελισσοκόμοι καθόμαστε, οπότε, συμπληρώνουμε το κενό με παρουσία στις εκθέσεις» δηλώνει προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να προωθούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους. «Έχει ενδιαφέρον η μελισσοκομία. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο αντικείμενο σε κάποιους. Όταν το παρακολουθείς, βρίσκεις καινούργιους ορίζοντες , καινούργια εργαλεία» δηλώνει ο Κομοτηναίος μελισσοκόμος προσθέτοντας κάτι πολύ σημαντικό: «Από όποια χώρα κι αν είναι οι μελισσοκόμοι», λέει, « η μελισσοκομία ενώνει τους μελισσοκόμους, αμέσως ο ένας με τον άλλον γίνονται «συγγενείς» δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πάρα πολύ καλό γι αυτό κι αγάπησα την μελισσοκομία. Αυτή την στιγμή έχω φίλους από την Αργεντινή μέχρι την Καυκασία, σε όλη την γη και μ’ αρέσει αυτό πάρα πολύ.»
Φώτο: Ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα