Κομοτηνή: Εκκρεμότητες, προβλήματα κι ελπίδες για τους επαγγελματίες

18:56 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κουμπωμένος» και βαθιά προβληματισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης. Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρεί με περίσκεψη πως «Στη δύση του 2016 βλέπουμε και τη δύση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυστυχώς». Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει πως «δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο από πλευράς Νομοθεσίας και κυβερνητικών αποφάσεων. Ούτε το εορταστικό κλίμα των ημερών στέκεται ικανό προς το παρόν να αλλάξει το «κλίμα»

που επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων και των επαγγελματιών».

Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους να μην φοροδιαφεύγουμε.

Αναφερόμενος στη χρήση της κάρτας (πλαστικό χρήμα) και στην νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση σημειώνει και το πρώτο μεγάλο λάθος, όπως λέει, «οι επαγγελματίες δεν είμαστε εναντίον, ωστόσο, το αφορολόγητο δεν ισχύει για εμάς τους επαγγελματίες, αλλά μόνο για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους κι αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ουσιαστικά θα χάσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θα συνεχίσουν να μην χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα». Δεύτερο μεγάλο λάθος σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη είναι οι εισφορές. «Δουλεύουμε μόνο για τις τράπεζες, το 1% προμήθεια τραπεζών θα σημάνει αύξηση στις τιμές των προϊόντων λόγω της προμήθειας. Καμία πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα επιτευχθεί έτσι. Είναι ημίμετρα. Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους να μην φοροδιαφεύγουμε. Να ζητάμε αποδείξεις. Και φυσικά η φορολογία να είναι ανταποδοτική του κράτους προς τους πολίτες».

55% των επαγγελματιών δεν πληρώνουν τις εισφορές τους

Χαρακτηρίζει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ μεγάλο θέμα, κάνει λόγο για «βραχνάς» για τους ίδιους τους επαγγελματίες λέγοντας χαρακτηριστικά «Τα ραβασάκια που φθάνουν κάθε δύο μήνες ανέρχονται στα 900 ευρώ. Φθάσαμε το 55% των επαγγελματιών να μην πληρώνουν εισφορές προς το Ταμείο, να μην είναι τυπικοί, να κάνουν ρυθμίσεις. Να μην μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και σ΄αυτές τις ρυθμίσεις. Προ τις κρίσης ήταν στο 20% αυτό το ποσοστό. Οι εισφορές από 1-1-17 αλλάζουν, θα γίνονται με υπολογισμό βάσει των εισπράξεων το 2015. Άλλη μια «ντρίμπλα» της κυβέρνησης, την οποία δεν γνωρίζαμε. Αλλιώς πηγαίναμε το 2015, αλλιώς το 2016».

Οι αγορές στη Βουλγαρία είναι χαμένα χρήματα προς άλλες χώρες, χρήματα που τα έχει ανάγκη ο τόπος μας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης χαρακτηρίζει «πλήγμα» για την κοινωνία της Θράκης τις αγορές που πραγματοποιούν πολλοί κάτοικοι της περιοχής στην γειτονική Βουλγαρία. «Τα προϊόντα εκεί είναι, ίσως, πιο φθηνά, όχι, όμως, ποιοτικά καλύτερα. Πολύς κόσμος πηγαίνει, ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, και κάνει τις αγορές του εκεί. Το μόνο που θα προκαλέσουν, αν συνεχίσουν αυτή την τακτική, είναι περαιτέρω φτωχοποίηση των ίδιων των οικογενειών τους, ανεργία για τα παιδιά τους, καθώς δεν θα υπάρχουν δουλειές. Κερδίζουν είκοσι ευρώ τώρα, χάνουν περισσότερα στο μέλλον. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο καθένας» δηλώνει καλώντας όλους να στηρίζουν την τοπική αγορά. «Το μήνυμα είναι να ψωνίζουμε στον τόπο μας, να καταναλώνουμε στον τόπο μας, να στηρίζουμε τις οικογένειές μας, να μειώνουμε την ανεργία στον τόπο μας, να συγκρατούμε τα εισοδήματα μας, να βοηθάμε όλη την κοινωνία έτσι. Οι αγορές στη Βουλγαρία είναι χαμένα χρήματα προς άλλες χώρες, χρήματα που τα έχει ανάγκη ο τόπος μας». .

Και οι αγκυλώσεις

Με αφορμή το λουκέτο που μπήκε σε μια νέα επιχείρηση εστίασης μετά από απόφαση της Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων δηλώνει έκπληκτος κι αγανακτισμένος «Το κατάστημα, σύμφωνα με την απόφαση, όπως πληροφορήθηκα, δεν συνάδει με το πνεύμα το οικιστικό, είναι συνέχεια της Ιωαννίνων και δεν μπορεί να δοθεί άδεια στο συγκεκριμένο σημείο είπαν. Αν αληθεύει αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη αγκύλωση που δεν βοηθά πουθενά. Μια επιχείρηση που κλείνει σημαίνει μείωση των εισοδημάτων του δημοσίου τομέα. Πρώτη φορά το συναντάμε. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συμβεί κι αυτό. Ποια ομοιομορφία υπάρχει στην πόλη μας που την χαλά το εν λόγω κατάστημα; Αν είμαστε εμείς λάθος, ας μας το πει κάποιος υπεύθυνος».

Όσο πιο γρήγορα κάλπες στα Επιμελητήρια, τόσο καλύτερα

Όσον αφορά στην εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί με τα Επιμελητήρια και τις διοικήσεις τους ο κος Βαφειάδης προσθέτει «Όλα τα επιμελητήρια έχουν κάνει τις εκλογές τους, εμείς περιμένουμε την κυβέρνηση και πάλι. Έχουμε άξιες διοικήσεις, αλλά είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Άποψη μας είναι να παραμείνουν τα δύο επιμελητήρια στην Κομοτηνή. Μιλάνε και για ένα Επιμελητήριο, ανά Περιφέρεια. Τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Είναι ο ενδιάμεσος φορέας του κράτους και των επιχειρήσεων. Απαιτείται ο Πρόεδρος, η διοίκηση, να είναι γνώστης πολλών θεμάτων, να πηγαίνει στις Βρυξέλλες και να απαιτεί εκεί, να φέρνει προγράμματα στην περιοχή μας. Δεν είναι εύκολο πράγμα η διοίκηση του Επιμελητηρίου. Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Όσο πιο γρήγορα κάλπες, τόσο καλύτερα».

Η φιλανθρωπία δεν είναι διαφήμιση

Τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι μέρες αυτές, είναι κατεξοχήν μέρες αγάπης κι αλληλεγγύης. Όλοι θα βγούμε έξω να γιορτάσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Αυτό γίνεται και από την Ομοσπονδία. Γίνεται χωρίς να φαίνεται, καθώς η φιλανθρωπία για μένα δεν είναι διαφήμιση» δηλώνει με νόημα ευχόμενος υγεία, αισιοδοξία και το 2017 να είναι «χαμογελαστό»!
Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα