Κομοτηνή: Δύο φορές καλούνται οι επαγγελματίες να πληρώσουν για πνευματικά δικαιώματα

21:00 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καταβολή του αντιτίμου για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και για τα συγγενικά δικαιώματα των ερμηνευτών οδηγεί στα όρια τους τους μικρο-επαγγελματίες, καθώς καλούνται να καταβάλλουν δύο εισφορές, μια στην ΑΕΠΙ και μια στη GEA. Η άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής χωρίς πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα είναι πολύ μακρινό, όνειρο απατηλό για τους μικρούς επαγγελματίες-ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής. Ίσα – ίσα που και στην Κομοτηνή

είδαν και δεύτερο «εισπράκτορα» να διαβαίνει το κατώφλι της επιχείρησής τους.

«Είναι τεράστιο θέμα γιατί καλείται ο επαγγελματίας να πληρώνει ταυτόχρονα δύο Οργανισμούς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, δικηγόρος σημειώνοντας πως η αντιδικία μεταξύ των δύο οργανισμών, ΑΕΠΙ και GEA, θα λυθεί πιθανότατα το Καλοκαίρι με δικαστική απόφαση. Παράλληλα, προβλέπει πώς «Κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να πληρώσουν δύο εταιρείες γιατί και η GEA έχει νόμιμη σύσταση».

Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ίδιος επαγγελματίας να πληρώνει δύο εταιρείες προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων βλέποντας τα έξοδα του να αυξάνονται. « Για ένα μικρό καφενείο περίπου εκατό ευρώ το χρόνο, για μια μεγάλη επιχείρηση, που έχει live πρόγραμμα μπορεί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ περισσότερα κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε καιρούς κρίσης» δηλώνει ο κος Αρβανίτης.

Τα παράπονα στις τάξεις των επαγγελματιών ήδη δεν λείπουν. «Είναι λογικό να παραπονούνται γιατί βλέπουν να διπλασιάζεται το ποσό που πλήρωναν σε μια εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων σε μια εποχή πολύ δύσκολη. Είναι δικαιολογημένο να διαμαρτύρονται σκέφτονται μάλιστα να κινηθούν νομικά.» καταλήγει ο έμπειρος δικηγόρος παρουσιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών στην Κομοτηνή.
Φώτο:Αρχείο ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα