Κομοτηνή: Δημιουργείται θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

09:38 28/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γιορτή Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή των Κοιν.Σ.Επ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

με την παρουσία δύο νέων μελών – την Κοιν.Σ.Επ. Δασικό Χωριό Παγγαίο (Καβάλα) και την Κοιν.Σ.Επ. Γενισέα (Ξάνθη).

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκε ο νέος νόμος 4430/2016 και οι διαδικασίες μετάβασης των υφιστάμενων Κοιν.Σ.Επ. στο νέο μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επίσης, προγραμματίστηκαν οι δράσεις της νέας χρονιάς με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και τη συνεργασία των φορέων της κοινωνικής οικονομίας. «Θα υπάρξουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Με τους δήμους των Νομών. Προβλέπονται πάρα πολλά κονδύλια και πολλές δράσεις για τη στήριξη των Φορέων Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας και θα πρέπει να είμαστε όλοι καλά ενημερωμένοι και παρόντες» δηλώνει η κα Γεωργία Καραβαγγέλη, ταμίας στην Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο» μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής παρουσιάζοντας τις προσπάθειες της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. «Οι στόχοι που έθεσε το Δίκτυο είναι «Εξωστρέφεια, Ενημέρωση στα μέλη των ΚοινΣεΠ και στο ευρύτερο κοινό» σημειώνει αποκαλύπτοντας ότι σύντομα, επίσης, θα δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας «θα βοηθούν και θα κατευθύνουν. Θα εξηγούν τι πρέπει να κάνουν οι Κοιν.Σ.Επ. και όποιος άλλος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο Μητρώο της Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας Επιχειρηματικότητας».

Ποια είναι η «Θράκης Κίνητρο»

« Η «Θράκης Κίνητρο» συστάθηκε στα τέλη του 2013 από μια ομάδα ανθρώπων, εγώ έγινα μέλος την Άνοιξη του 2015 και τώρα έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Ταμία» δηλώνει η κα Καραβαγγέλη σημειώνοντας πως «Η νεολαία, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η συνεργασία με άλλους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού που προάγουν τους Φορείς Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας, και τέλος η δικτύωση και η εκπόνηση προτάσεων συνεργασίας είναι τα αντικείμενα με τα οποία η «Θράκης Κίνητρο» ασχολείται». Όπως εξηγεί «Προσπαθούμε μέσα από το Erasmus να κάνουμε δράσεις για τους νέους».

Παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός για να διεκδικήσει κανείς τη χρηματοδότηση ενός project το κέφι για δημιουργία, εργασία και συλλογικότητα δεν λείπει. «Θα πρέπει να κάνεις πάρα πολύ καλή δουλειά. Πολύ στοχευμένη και να έχεις πολύ καλό δίκτυο. Από την άλλη είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί απλώνει σε διάφορους τομείς. Υπάρχει μεγάλο πεδίο δραστηριότητας και δημιουργικότητας» δηλώνει εξηγώντας πως εκείνο που προέχει είναι «πρώτον να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των μελών και παράλληλα με τις δράσεις που υλοποιούν να έχει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο κάποια ωφέλεια».

Δέκα Κοιν.Σ.Επ. στο Δίκτυο

Δέκα Κοινωνικές Επιχειρήσεις Κοιν.Σ.Επ. αριθμεί το Δίκτυο. Μέχρι το Μάιο του 2015 υπήρχαν συνολικά 49 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. «Φοβάμαι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 αυτός ο αριθμός θα μείνει μισός. Κάποιες είναι ήδη ανενεργές. Υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς είναι δύσκολη εποχή για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η συνεργασία και η σύμπνοια μεταξύ των μελών ευτυχώς είναι πολύ καλή» δηλώνει η κα Καραβαγγέλη και σημειώνει ότι «εκείνο που δρομολογείται ήδη είναι μια καμπάνια ενημέρωσης για το τι πρέπει να κάνουμε στο άμεσο διάστημα, μέχρι τις 30 Ιουνίου, που είναι η προθεσμία για εγγραφή στο Μητρώο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για την Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία».
Φώτο:Γεωργία Καραβαγγέλη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα