Κομοτηνή: Άρωμα γυναίκας, αγώνα και δημιουργίας

13:49 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αγωνίζονται καθημερινά εντός κι εκτός της κατοικίας τους. Προσφέρουν σε όλους κι αναζητούν πάντα το καλύτερο για τους αγαπημένους τους. Γυναίκες που έχουν μάθει στα δύσκολα και που δεν παραπονούνται ούτε για τον ελάχιστο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για τις ίδιες. Γυναίκες που κάτι έχουν να πουν για την σημερινή ημέρα.

«Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση»

Η Μέρτογλου Αϊσέ από το 1983 έχει αναλάβει το κατάστημα της μητέρα της. Τότε δεν ήταν ακόμη πολλές οι γυναίκες που εργάζονταν στην αγορά δηλώνει και στέκεται στα τελευταία πέντε χρόνια που έχουν αλλάξει πολλά προς το χειρότερο

στο χώρο της οικονομίας. «Είναι πεσμένη η κίνηση, είναι ελάχιστο το κέρδος» δηλώνει και σημειώνει «μακάρι να υπήρχε δουλειά, δεν θα ήθελα καθόλου να καθόμουν στο σπίτι.» Ικανοποιημένη που εργάζεται παρά το γεγονός ότι, όπως λέει, τις γυναίκες τις περιμένουν πάντα και οι δουλειές στο σπίτι. «Ο άντρας μόλις επιστρέψει από τη δουλειά ξαπλώνει η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει συμπληρώνοντας και 20 ώρες δουλειάς την ημέρα αν χρειαστεί.» Παρατηρεί με ικανοποιήσει πολλά να αλλάζουν προς το καλύτερο στις γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας. «Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση» λέει και είναι βέβαιη πως το μέλλον των νέων κοριτσιών, όπως η κόρη της, θα είναι καλύτερο.

«Οι γυναίκες θέλουν τη συνεργασία»

Μητέρα, σύζυγος κι επιχειρηματίας η Λιλή Μαρτινιάν, μετανάστρια από την Αρμενία. «Αξίζει να γιορτάζεται η σημερινή ημέρα» δηλώνει με πάθος σημειώνοντας πως η σημερινή ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα. «Οι αγώνες των γυναικών έδωσαν δικαιώματα σε όλες τις γυναίκες, αύξησαν, όμως, τις υποχρεώσεις τους. Είναι αναγκασμένες να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις τόσο εντός, όσο και εκτός σπιτιού» δηλώνει. Ιδιοκτήτρια super market εργάζεται τουλάχιστον 15 ώρες καθημερινά. «Έχω χάσει την ελευθερία μου. Χρειάζομαι περισσότερο προσωπικό χρόνο. Δεν τον έχω.» δηλώνει και σπεύδει να στείλει το δικό της μήνυμα στο άλλο μισό της γης «Οι γυναίκες θέλουν τη συνεργασία με τους άνδρες όχι να κυριαρχήσουν».

«Η γυναίκα από το τίποτα δημιουργεί»

Η Ροδιά δίνει τον δικό της αγώνα. «Διαφορετικά δεν γίνεται. Έτσι πρέπει» δηλώνει απλά κι αληθινά εκείνη και σημειώνει «Εννοείται πως η γυναίκα είναι καλή και έξω και μέσα. Στα χρόνια ειδικά της κρίσης κάνεις από όλα. Όλοι περιμένουν τη μαμά. «Μαμά» ο ένας, «μαμά» ο άλλος, κανείς δεν λέει «μπαμπά» προσπαθούμε να δώσουμε έναν αγώνα, δεν το βάζουμε κάτω, κάτω δεν θα το βάλουμε ποτέ!» δηλώνει με πείσμα και σπεύδει να σημειώσει «Θα πορευθούμε με τα λίγα. Μ’ αυτά που έχουμε. Κοιτάς το ένα να το κάνεις δύο. Η γυναίκα από το τίποτα δημιουργεί. Κρατάει το σπίτι η γυναίκα». Όσον αφορά στο δικό της μήνυμα; «Να μην το βάζουν κάτω οι γυναίκες, να δουλεύουν, να είναι περήφανες που είναι γυναίκες. Να είναι κοντά στα παιδιά τους».
Φώτο: Αϊσέ Μέρτογλου, Λίλη Μαρτινιάν, Μέρτογλου Αϊσε Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα