Κομοτηνή: STOP στη βία εναντίον των γυναικών και των παιδιών

06:48 13/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η βία εναντίον των γυναικών και των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται παρά την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Κρυφά ή φανερά, στην ιδιωτική ή τη δημόσια σφαίρα, οι αριθμοί είναι γνωστοί και οι στατιστικές αμείλικτες.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπιστεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της ΕΕ έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής

παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2. Εκ. άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ευρώπη αποφάσισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Για το λόγο αυτό το 2011 στην Κωνσταντινούπολη 42 χώρες υπέγραψαν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πλαίσιο εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών για την αποτελεσματικότερη πάταξη της βίας εναντίον των γυναικών (συμπεριλαμβανομένων των νέων γυναικών κάτω των 18 ετών) και των παιδιών.

«Η χώρα μας υπέγραψε τη Σύμβαση αλλά ακόμα και σήμερα, 6 χρόνια μετά, η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει κυρώσει αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή, δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη να βελτιώσει τη νομοθεσία για να αποτραπεί η βία εναντίον των γυναικών» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η ψυχολόγος, Άννα Μακρίδου.

Η ΧΕΝ Ελλάδος μαζί με τα 23 τοπικά της Κέντρα σε όλη την Ελλάδα (ανάμεσά τους και αυτό της Κομοτηνής) βάζει στόχο να συγκεντρώσει άμεσα 25.000 υπογραφές ανδρών και γυναικών που θεωρούν ότι η βία εναντίον των γυναικών πρέπει να εξαλειφθεί από την ελληνική, αλλά και από κάθε άλλη κοινωνία.
Οι υπογραφές θα επιδοθούν στο γραφείο του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών για να πιέσουν για τη βελτίωση της νομοθεσίας, στις 25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίον των Γυναικών.

«Η ΧΕΝ εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις. Υπογράφουμε γιατί θέλουμε στην πράξη μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Υπογράφουμε για να φέρει η Κυβέρνηση προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.» εξηγεί η κα Άννα Μακρίδου σημειώνοντας πως «Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή με τη βία να κυριαρχεί γύρω μας. Με αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και παιδιών. Με βία όλων των μορφών, λεκτική, σωματική, σεξουαλική. Με οινωνικοοικονομικές συνθήκες που αυξάνουν την ανασφάλεια και το φόβο. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει.»

Εκδήλωση για τον φόβο και τη βία

Η ΧΕΝ Κομοτηνής πραγματοποιεί σήμερα ενημέρωση-ομιλία με θέμα «Προστασία από το φόβο-Προστασία από τη βία» στις 18:30 μμ στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Ομιλητές θα είναι από την ΧΕΝ η κα Μακρίδου Άννα, από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, η κα Λιούρτα Λιζέτα-ψυχολόγος , η κα Γκουντουδάκη Έφη-κοινωνική λειτουργός και η κα Παπατσιότσου Ελευθερία , νομικός. Επίσης, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών η κα Αδρούτσου Κυριακή, κοινωνική λειτουργός, η κα Κουρτίδου Μαρία –παιδοψυχολόγος και ο κος Σερμπέζης Χρήστος, ψυχολόγος. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Καμπάνιας της ΧΕΝ Ελλάδος 25@25, 25.000 υπογραφές έως τις 25 Νοεμβρίου,Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,με σκοπό την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και από την Ελλάδα.
Φώτο:Άννα Μακρίδου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα