Κομοτηνή: 26-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

09:20 26/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδεία
Πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» σε Ροδόπη και Ξάνθη
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 954 σχολικές μονάδες της χώρας.

Αναλυτικότερα, στη Ροδόπη στις σχολικές μονάδες: 7ο Ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 9ο Ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 8ο ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 11ο ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 6ο ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 4ο Μειονοτικό Ολοήμερο Κομοτηνής, 13ο Ολοήμερο Δ.Σ. Κομοτηνής, 2ο Μειονοτικό Κομοτηνής, Μειονοτικό Μάνστανλη, Ολοήμερο Ροδίτη, 12ο Δ.Σ. Κομοτηνής. Και στην

Ξάνθη: 1ο Δημοτικό Ξάνθης, 2ο Δημοτικό Ξάνθης, 6ο Δημοτικό Ξάνθης, 7ο Δημοτικό Ξάνθης, 8ο Δημοτικό Ξάνθης, 11ο Δημοτικό Ξάνθης, 15ο Δημοτικό Ξάνθης, 20ο Δημοτικό Ξάνθης, 17ο Δημοτικό Ξάνθης, Δ.Σ. Κιμμερίων, Μικρού Εύμοιρου, Δ.Σ. Σταυρούπολης, 1ο Ειδικό, Μειονοτικό Δ.Σ. Χρύσας, Μειονοτικό Δ.Σ. 2ου Ξάνθης, ΜειονοτικόΔ.Σ. 1ου Κιμμερίων, Μειονοτικό Δ.Σ. 2ου Κιμμερίων, Ειδικό Δημοτικό Κωφών και Βαρύκοων, Δ.Σ. Αβδήρων, Δ.Σ. Διομήδειας, Δ.Σ. Πετεινού, Μειονοτικό Δ.Σ. Σουνίου, Μειονοτικό Δ.Σ. Λευκόπετρας, Δ.Σ. Γενισέας, Δ.Σ. Πολύσιτου, Μειονοτικό Δ.Σ. Σέλερου, Μειονοτικό Δ.Σ. Φιλίων, Μειονοτικό Δ.Σ. Σημάντρων, Μειονοτικό Δ.Σ. Κατραμίου, Μειονοτικό Δ.Σ. Βαφέϊκων, Μειονοτικό Δ.Σ. Ακάρπου, Μειονοτικό Δ.Σ. Αλκυόνης, Μειονοτικό Δ.Σ. Βελοχωρίου, Μειονοτικό Δ.Σ. Π. Ζυγού, Μειονοτικό Δ.Σ. Φελώνης.

Οικονομία
Κέντρο Ανοιχτού Εμπορίου
Κάλεσμα στα μέλη του αναφορικά με το «Κέντρο Ανοιχτού Εμπορίου» που διεκδικεί, έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο: «Παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Ανοικτά κέντρα Εμπορίου» στην περιοχή της Ερμού και των παράπλευρων δρόμων, την Δευτέρα 27 Αυγούστου και την Τρίτη 28 Αυγούστου, να έχουν προς διάθεση του εμπορικού Συλλόγου τον ΚΑΔ της επιχείρησής τους καθώς και φωτοτυπία την αστυνομική ταυτότητα του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης τους, θα περάσει εκπρόσωπος του συλλόγου για τη συλλογή των στοιχείων αυτών και την υπογραφή της τελικής υπεύθυνης δήλωσης η οποία χρειάζεται για την κατάθεση της αίτησης στο πρόγραμμα».

Αλληλεγγύη
Έχτισαν το σπίτι από την αρχή
Στην πλήρη, σχεδόν γιατί οι εργασίες συνεχίζονται, αποκατάσταση της οικείας στις Σάπες που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά στις αρχές του Ιουνίου, αναφέρεται η εφημερίδα «Ελεύθερη άποψη της Ροδόπης». Αποκατάσταση η οποία έγινε πραγματικότητα, όπως τονίζει, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά και συμπαράσταση πολιτών και φορέων της περιοχής που ήδη από την ημέρα της πυρκαγιάς είχαν εκφράσει την διάθεσή τους να βοηθήσουν την οικογένεια, η οποία αντιμετώπιζε καταστροφές που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ.

Πολιτισμός
Φεστιβάλ «Via Egnatia»
Από την Παρασκευή 28 μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ «Via Egnatia» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ «Via Egnatia» της Π.Ε. ξεκινά την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις με Ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) – Τμήμα Θράκης (Κομοτηνή) για την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού. Συντελεστές Επιστημονικό Προσωπικό (Μέλη Δ.Ε.Π.) του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) – Τμήμα Θράκης, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Μουσική επένδυση της εκδήλωση με την εθελοντική συμμετοχή του Ιδιωτικού Ωδείου Κομοτηνής «Κόψας». Παράλληλα το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει 2) Έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή). Λειτουργία της Έκθεσης Από Παρασκευή 28/09/2018 έως Κυριακή 30/09/2018 (ώρες 19.00 – 21.00). 3) Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών κ.α.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» στην ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής (ώρες19.00-23.00). 4) 19.00 – 21.00 | Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής Βυζαντινό Τείχος (Φρούριο) Κομοτηνής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, Οδός Βενιζέλου και «Cosmopolis» Κομοτηνής.

Στο σπίτι του Μάνου
Επίσκεψη και ξενάγηση στην οικία του Μάνου Χατζιδάκι, πραγματοποίησε χθες ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα. «Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξανθης, Κώστα Ζαγναφέρη στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζιδάκι, τον μεγάλο μας συνθέτη κ. Σταύρο Ξαρχάκο. Οι συμβουλές του ήταν πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του κτιρίου όπως επίσης και η διάθεση του να βοηθήσει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη δράσεων.» ανέφερε ο κος Πουσπουρίκας.

5ο Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής
Το 5ο Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής διοργανώνεται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού Κομοτηνής και τον Σύλλογο Φίλων Μοντέρνας Μουσικής «Γραμμόφωνο» στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής θα εμφανιστούν ο Δημήτρης Μπάσης , η Ζωή Τηγανούρια και άλλα μουσικά σχήματα. Η είσοδος είναι πέντε ευρώ .

Γιορτές παλιάς πόλης 2018

Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη – θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές. Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει… Θεματικές ενότητες των εκδηλώσεων στις Γιορτές της παλιάς πόλης έχουν ως εξής: • Ξάνθη – Ο χώρος της μνήμης & της δημιουργίας • Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου • Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι • Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …) • Η Ξάνθη του παραμυθιού… (παιδική σκηνή ΦΕΞ)

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 2 μέλη σπείρας τα οποία εισήγαγαν ναρκωτικά από την Τουρκία στην Ελλάδα
Συνελήφθησαν προχθές (24-8-2018) το μεσημέρι, σε παρέβρια περιοχή του Διδυμοτείχου, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο μέλη σπείρας, τα οποία εισήγαγαν ποσότητα ηρωίνης από την Τουρκία στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο 28χρονους αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της αντίστασης και των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών. Οι συλλήψεις επετεύχθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής. Κατασχέθηκαν 1 συσκευασία με 1.029 γραμμάρια ηρωίνης, 1 πλαστική βάρκα, 2 κουπιά και 1 τρόμπα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.

Καιρός

Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα