Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 17-1-2017

09:53 17/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Ειδήσεις 17-01-2018

Yγεία
Ξεκίνησε η υλοποιηση διασυνοριακού προγράμματος νοσοκομείου Κομοτηνής και Κίρτζαλη
To διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδος Βουλγαρίας Medicinet 2,
που θα υλοποιηθεί μεταξύ του νοσοκομείου Κομοτηνής και του νοσοκομείου του Κίρτζαλη παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου του Κίρτζαλη. Spas

Pasev.
Το διασυνοριακό πρόγραμμα εχει τον τίτλο “προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση»,ενισχύοντας την συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά”.
Το έργο είναι συνολικού προυπολογισμού 1.336.407 ευρω και η διαρκεια υλοποιησής του είναι 2 χρόνια.

Στόχοι του προγράμματος Ελλάδος Βουλγαρίας Medicinet 2,

Στόχοι του προγράμματος είναι η μεγιστοποιηση των υγειονομικών και ιατρικών πόρων των δυο νοσοκομείων.
Η ελαχιστοποιηση της ανάγκης μεταφοράς ασθενών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της συνεργασίας μεταξύ ιατρικού προσωπικού στη διασυνοριακή περιοχή..
Στις δράσεις του προγράμματος εντάσσεται και η αναβάθμιση των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού για την εντατική και επειγουσα φροντίδα στο νοσοκομειο του Κίρτζαλη, η ανάπτυξη ιατρικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με χρήση GPS σε απομακρυσμένες περιοχές της διασυνοριακής περιοχής.
Τέλος, διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για δεκάδες ιατρούς και ιατρικό προσωπικό και δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Πρωτογενής Τομέας
«Απολογισμός της πρώτης σύσκεψης του γραφείου Αγροτικών Θεμάτων για το 2018»

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του Γραφείου Αγροτικών Θεμάτων για το 2018 στην Π.Ε. Ροδόπης, την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα προγράμματα Σχέδια Βελτίωσης, και για τη συσταση ομάδων παραγωγών, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, 2013-2020.
Επιπλέον συζητήθηκε η ανάγκη μείωσης της ρύπανσης νερού από την γεωργική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ενώ ανακοινώθηκε η παράταση πληρωμής των οφειλών των κτηνοτρόφων για τις κατανεμηθείσες βοσκήσιμες γαίες των ετών 2016 και 2017 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

Κοινωνία
Γηροκομείο Κομοτηνής σύγχρονο αλλά και …χωρίς πόρους
Διακόσια πενήντα χιλιάδες ευρώ είναι τα χρέη του γηροκομείου Κομοτηνής εκ των οποίων τα 50.000 ευρώ είναι χρέη προς την εφορία.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γηροκομείου Κομοτηνής πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης λίγο πριν την κοπή πίτας του ιδρύματος την περασμένη Κυριακή.
Ωστόσο ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης δήλωσε περήφανος που το γηροκομείο Κομοτηνής μετά την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του αποτελεί πλέον το καλύτερο φορέα φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την περιφέρεια.
Το ίδρυμα φιλοξενεί 25 ηλικιωμένους οι μισοί εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με σύνταξη 350 ευρώ, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να συντηρηθεί και να έχει πολλές οφειλές για τον λόγο αυτό και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την εύρυθμη λειτουργία του.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επιχείρηση Αλφα Μπέτα Ρότο κάθε χρόνο δίνει ένα ποσό των 8500 χιλιάδων ευρώ για να ενισχύσει το ίδρυμα.

Κόμματα
Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης για την ονοματολογία της Π.Γ.Δ.Μ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης έστειλε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μια επιστολή για το Σκοπιανό.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Διακηρυγμένος στόχος των εμπλεκόμενων είναι να παραμεριστούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στο Ν.Α.Τ.Ο. και την Ε.Ε., με βασικό αυτό της ονομασίας.
Καταγγέλλουμε την πολιτική Η.Π.Α. – Ε.Ε. ως υπαίτια για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Τονίζουμε την ανάγκη διατήρησης των συνόρων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, το σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από την πολιτική του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε.
Σχετικά με την ονοματολογία, ξεκάθαρη είναι η θέση μας ότι το όνομα «Μακεδονία» και όποια παράγωγά του, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκπαίδευση
Το 14ο Δημοτικό Ξάνθης ευχαριστεί το Γιούρι Λοντίγκιν για την δωρεά αθλητικού υλικού
Με ανακοίνωση ο Διευθυντής και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης ευχαριστεί δημόσια τον κ. Γιούρι Λοντίγκιν, ποδοσφαιριστή της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για την δωρεά πλούσιου αθλητικού υλικού στο Σχολείο

Σύλλογοι

Κοπή πίτας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης
Το διοικητικό συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης προσκαλεί τα μέλη του στην κοπή βασιλόπιτας που θα γίνει σήμερα το βράδυ (20.00) στα γραφεία του συλλόγου.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ που άλλαξαν τον κόσμο
Οι Opera Chaotique επιστρέφουν στην Κομοτηνή με την νέα τους παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ που άλλαξαν τον κόσμο», στην Λέσχη Κομοτηναίων , αύριο Πέμπτη.
Οι OPERA CHAOTIQUE αποτίουν φόρο τιμής στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ με την νέα τους παράσταση. Όχι μόνο στις επώνυμες αλλά και στις καθημερινές, στις γυναίκες της διπλανής πόρτας, στη γειτόνισσα, την σύζυγο, την ερωμένη…
Τηλέφωνο κρατήσεων 2531 401408 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).

Άντρες Έτοιμοι για Όλα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Παρουσιάζεται σήμερα η παράσταση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης το «Άντρες Έτοιμοι για Όλα» των Stephen Sinclair και Anthony McCarten ,σε διασκευή Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα στις 6.30ΜΜ & 9.30 ΜΜ.

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Το «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Xanthi TechLab, η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, διοργανώνουν το 4ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη από την Πέμπτη 25 έως την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου . Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει 3 ταινίες τριών σημαντικών αμερικανών δημιουργών με ένα εξαιρετικό cast αλλά και δύο ταινίες, με θέμα το Αφγανιστάν.
Οι προβολές θα γίνονται στις 21.00 το βράδυ στο Xanthi Techlab (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης 1ος όροφος) Πλατεία Διοικητηρίου
Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 3 μέλη συμμορίας που ενέχονται σε περίπτωση πώλησης ναρκωτικών και εμπορίας όπλου

Συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Ροδίτη Ροδόπης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, τρία (3) μέλη συμμορίας, που ενέχονται σε περίπτωση πώλησης ναρκωτικών και εμπορίας όπλου.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, ηλικίας 29, 29 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων, σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε συμμορία, πώληση ναρκωτικών, εμπορία όπλου και αντίσταση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, διότι πούλησαν σε αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, 6.424 γραμμάρια κάνναβης και ένα πιστόλι κρότου.

Οι δράστες προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις διωκτικές αρχές, είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά και το όπλο στο εσωτερικό των τεσσάρων ελαστικών και σε κρύπτη στη μηχανή του οχήματος, με το οποίο τα μετέφεραν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Keywords
Τυχαία Θέματα