ΚΚΕ: Παρέμβαση για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο στο Έλος

12:13 8/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για δεύτερη σχολική χρονιά μένουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου Κρήτης, μολονότι οι συνθήκες για τις οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτα, παραμένουν ως είχαν. Αυτό επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, με την Υπουργική απόφαση 64543 συμπληρώνεται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται ο αποχαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά, όπως και των σχολείων του Έλους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους.

Αναλυτικά οι βουλευτές αναφέρουν:

Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους βρίσκονται σε μια εξαιρετικά απομακρυσμένη δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή (που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο) και εξυπηρετούν τους μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου. Ο χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτα σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε αυτά, οπότε λειτουργούσαν με ολιγομελή τμήματα, έδιναν παραπάνω μόρια ως κίνητρο σε εκπαιδευτικούς -τουλάχιστον στους μόνιμους- για να τα προτιμήσουν και γενικά είχαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στη λειτουργία τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Έλους, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες, γίνονται και με αυτό τον τρόπο αποδέχτες της μείωσης των κρατικών παροχών και των βασικά απαιτούμενων για τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα, διευκολύνονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Σαν να μην έφταναν τα 25αρια τμήματα μέσα στην πανδημία και οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών, η κυβέρνηση υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία απομακρυσμένων σχολείων. Η απόφαση να μείνει εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ., που τόσα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εντάσσεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν περικοπές και στην εκπαίδευση και δίνουν γερό χτύπημα στο παρόν και το μέλλον των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων σχολείων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
• Να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά.

www.ert.gr

Keywords