Κίνα: Πρόσθετοι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα – Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

18:24 8/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου κλιμακώνουν την εμπορική τους διαμάχη. Η Κίνα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 16 δισεκ. δολαρίων. Eξαιρεί πάντως, το αργό πετρέλαιο από τον δεύτερο κύκλο αντιποίνων, χωρίς επίσημη αιτιολογία. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση 1% μετά την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου για «αντίμετρα δασμολόγησης». Αυτή την φορά

περιλαμβάνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το ντίζελ, τον άνθρακα, τα χημικά, τα αμερικανικά αυτοκίνητα, τα προϊόντα χάλυβα και τον ιατρικό εξοπλισμό.

«Είναι εντελώς παράλογη πρακτική», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου στην ιστοσελίδα του, απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 25% σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων από τις 23 Αυγούστου, ενώ ο πρώτος κύκλος των αμερικανικών δασμών αποτιμήθηκε τον περασμένο μήνα στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα εισήγαγε περίπου 510.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα τον Ιούνιο, αναδεικνύοντας την Ασία και τον Ειρηνικό στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το αμερικανικό αργό.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παραγωγός ξυλείας της Κίνας, Sinopec, που ελέγχεται από το κράτος, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι θα κλιμακωθεί ο ακήρυχτος εμπορικός πόλεμος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα