Κέρκυρα: Μετ’ εμποδίων η κανονιστική απόφαση για το πλανόδιο εμπόριο

15:00 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κανονιστική απόφαση για το στάσιμο εμπόριο μικροπωλητών εξέδωσε ο Δήμος Κέρκυρας στα πλαίσια των γενικότερων ρυθμίσεων που κάνει η δημοτική αρχή για την καλύτερη λειτουργία της πόλης. Ο κανονισμός αστικής λειτουργίας θα είναι το επόμενο βήμα και πιθανότατα θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση. Αυτό δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εμπορίου Άρης Μπαλής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας.
Ο κανονισμός στάσιμου εμπορίου προσπαθεί να θέσει ορισμένους κανόνες

παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κεντρικό κράτος, εξήγησε ο αντιδήμαρχος, αναφερόμενος σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που ήρθε πρόσφατα στο Δήμο, με την οποία ζητείται να σταματήσει κάθε διαδικασία περί κανονιστικών ρυθμίσεων διότι θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα πρέπει οι Δήμοι να εναρμονιστούν.Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν σκεφθεί κανείς ότι ο Δήμος είναι αρμόδιος για τους μικροπωλητές σταθερών θέσεων και για τους πλανόδιους είναι η Περιφέρεια.
Παρόλα αυτά ο Δήμος έχει εκδώσει άδειες μικροπωλητών στάσιμου εμπορίου και, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έχει ορίσει με την κανονιστική απόφαση τις θέσεις που θα καταλάβουν στην πόλη και τα χωριά, των οποίων τα τοπικά συμβούλια έδειξαν ενδιαφέρον.
Βέβαια είναι πιθανόν κατά την εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης να προκύψουν προβλήματα διότι όπως εξήγησε ο κος Μπαλής έγινε προσπάθεια περιορισμού των θέσεων αυτών κυρίως στο ιστορικό κέντρο λόγω της αναγκαιότητας εναρμονισμού με τους κανόνες του μνημείου Unesco. Συνολικά στην πόλη της Κέρκυρας έχουν οριστεί 29 θέσεις για μικροπωλητές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θέσεις για τους καλλιτέχνες του δρόμου. Στην Πλακάδα τ’ Αγιού για παράδειγμα έχει οριστεί μόνο μία θέση ζωγράφου ενώ δεν έχουν οριστεί θέσεις για πλανόδιους μουσικούς κλπ. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που διαπιστώνει κανείς ότι οι καλλιτέχνες του δρόμου είναι άνεργοι νέοι, ολοένα υψηλότερου επιπέδου και με υψηλές σπουδές σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Κέρκυρα, ως νησί της μουσικής, έχει κατανοήσει το καινούργιο αυτό ρεύμα καλλιτεχνών και τους έχει υποδεχθεί με πολύ θετικό τρόπο. Όμως με τον περιορισμό των θέσεων πολλοί εξ αυτών θα γίνουν αναγκαστικά παράνομοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα