Κέρκυρα: Η Λευκίμμη «τραυματίζει» τη δημοτική πλειοψηφία

18:43 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τραυματισμένη βγήκε η Δημοτική αρχή από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου μετά την δημόσια διαφωνία 3 ακόμη συμβούλων της παράταξης του οι οποίοι δεν ψήφισαν το προτεινόμενο από το Δήμαρχο ψήφισμα αλλά προτίμησαν το ολιγολογο ψήφισμα του Γιάννη Κρητικού μετά από έντονη κριτική που άσκησαν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Ακόμη και η ανακληθείσα παραίτηση του αντιδημάρχου Βασίλη Καββαδία αποτελεί δείγμα των εντάσεων που επικρατούν στους κόλπους της πλειοψηφούσας παράταξης, ιδιαίτερα μετά τις κινήσεις της δημοτικής

αρχής να λειτουργήσει το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε με την αναβολή της συζήτησης του σχεδίου νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί ως το βασικό θέμα και συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις να γίνει η συζήτηση για τα γεγονότα στη Λευκίμμη.

Η δημοτική αρχή πρότεινε να γίνει η συζήτηση στη βάση ενός προετοιμασμένου σχεδίου ψηφίσματος το οποίο χαρακτήριζε το ΧΥΤΑ Λευκίμμης ως ένα έργο πνοής, το οποίο θα έλυνε με ασφαλή τρόπο, για τη δημόσια υγεία, το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων. Ανέφερε, ως νεώτερη πληροφορία, ότι αν δεν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης έως τις 25-5-18 τότε θα επιβληθεί το πρόστιμο των 4 εκ ευρώ στο Δήμο Κέρκυρας. Επίσης έκανε λόγο για «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος», για «πολιτικούς υποκινητές» και μίσθαρνους υποστηρικτές από τα τοπικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης¨».

Η συζήτηση του θέματος κατέληξε με ψηφοφορία επί τριών ψηφισμάτων. Αυτό που πρότεινε ο Δήμαρχος και το οποίο ψηφίστηκε από 18 δημοτικούς συμβούλους, ένα δεύτερο ψήφισμα που πρότεινε ο Γιάννης Κρητικός, το οποίο ήταν απλή καταδίκη της φθοράς δημόσιας περιουσίας και το οποίο ψήφισαν 6 σύμβουλοι (Γιάννης Κρητικός, Νίκος Γκούσης, Αρσένης Κουλούρης, Καββαδίας Βασίλης, Ραιδεστινός Γιώργος και ο σύμβουλος της παράταξης Τρεπεκλή Σπύρος Ρίγγας) και το τρίτο ψήφισμα που πρότεινε ο Μπάμπης Χαραλάμπους και τον ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι, κατά τη διάρκεια της απουσίας του στην Αμερική, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία κατέληξε στο ότι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης πρέπει να έχει λειτουργήσει, δηλαδή να έχουν μπει τα πρώτα δέματα στο χώρο, μέχρι τις 25 Μαίου και αν αυτό δεν γίνει τότε από τις 26 Μαίου η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαική Ένωση για το έργο. Το ποσόν αυτό ανέρχεται στα 4 εκ 300 χιλιάδες ευρώ. Για το λόγο αυτό η Δημοτική αρχή έστειλε τα συνεργεία ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα του δρόμου που ενώνει τον Περιφερειακό της Λευκίμμης με το ΧΥΤΑ και το οποίο σκάφτηκε την Μεγάλη Παρασκευή, όπως και να εκτελέστούν οι εργασίες της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης του ΧΥΤΑ. Περιέγραψε ότι αυτή η προσπάθεια συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων και είπε ότι κινδύνεψε η ζωή των στελεχών του Δήμου παρά την παρουσία της αστυνομίας. Είπε ότι ενημέρωσε τα συναρμόδια Υπουργεία και ότι έστειλε επιστολή στην Αστυνομία, με την οποία ζητούσε να ορίσει, πότε θα μπορούσε να παρέχει αστυνομική δύναμη για την προστασία των συνεργείων, σε μια δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης. Μάλιστα δήλωσε ότι του έχει γίνει σαφές ότι θα υπάρξει και προσωπικός καταλογισμός αν δεν ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι του Δήμου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ. Έχει ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία για τα τελευταία γεγονότα και αναμένεται να στείλει έναν υπολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν.
Ο κος Νικολούζος χρησιμοποίησε έντονες λέξεις στην ομιλία του όπως μαφιόζικες ενέργειες και επιτέθηκε στην αστυνομία λέγοντας ότι έχει τεράστια ευθύνη για το ότι επιτρέπει να διαμορφώνεται ένα κλίμα αυτοδικίας και ατιμωρισίας. «Εμφανίζεται ένα κράτος αδύναμο να επιβάλει το νόμο την τάξη και την ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά . Επίσης είπε ότι ο Δήμος έχει ορισμένες αρμοδιότητες και είναι αρμοδιότητα του κράτους να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία και να διασφαλίσει τη λειτουργία της κοινωνίας.
Αυτή την αποστροφή του λόγου του εντόπισε ο Δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣΥ Β. Αρμενιάκος και έκανε την παρατήρηση ότι πολύ συχνά επικαλείται το κράτος. Θα ανεχόταν ως δήμαρχος την οποιαδήποτε απόφαση του κράτους με την οποία θα επαναλαμβανόταν τα γεγονότα του 2008? Είμαι εναντίον της βίας ήταν η απάντηση του κου Νικολούζου.
Τόσο το ψήφισμα όσο και η τοποθέτηση του Δημάρχου έφεραν σφοδρές αντιδράσεις από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένους συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου. Κυρίως όμως έφερε σφοδρές αντιδράσεις η δήλωση του Περιφερειάρχη για το αυγό του φιδιού την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος είπε ότι υιοθετεί.
Κατ’ αρχήν μίλησε ο δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Κουλούρης μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια και την οργή των κατοίκων της Λευκίμμης τόσο για την αποστροφή στο λόγο του Δημάρχου για «το κράτος της Λευκίμμης» όσο και για τις δηλώσεις περί αυγού του φιδιού, που παραπέμπει στο φασισμό.
Η Μερόπη Υδραίου επέστεψε τους χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι η ίδια η παράταξη του Δημάρχου εξέθρεψε την οργή που υπάρχει στη Λευκίμμη με τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και την έλλειψη πραγματικού και ρεαλιστικού σχεδίου για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους κατέγραψε τις ψήφους που πήρε η παράταξη του Δημάρχου προεκλογικά από την περιοχή της Νότιας Κέρκυρας με ψεύτικες υποσχέσεις και τόνισε ότι η κωλυσιεργία τόσων χρόνων – της θητείας της δημοτικής αρχής – ήταν σκόπιμη για να περάσει σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων. Έντονα επιτέθηκε στο Δήμαρχο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από εσάς δεν περίμενα τέτοιο ψήφισμα».
Ο Σπύρος Ρίγγας από την παράταξη Τρεπεκλή τόνισε ιδιαίτερα ότι αν η δημοτική αρχή είχε δεχθεί το σχέδιο Τρεπεκλή και είχε προχωρήσει το ΣΔΙΤ σήμερα δεν θα βρισκόταν ο Δήμος σε αυτό το αδιέξοδο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου που φαίνεται να είναι διχασμένη με αφορμή το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Ο Γιάννης Κρητικός δήλωσε τη διαφωνία του, κάλεσε το Δήμαρχο να κατονομάσει τους πολιτικούς υποκινητές και να μην ποινικοποιεί τις πολιτικές θέσεις και απόψεις, ούτε να αγνοεί την ελευθερία του τύπου όταν διατυπώνει διαφορετικές απόψεις. Επίσης δήλωσε σε ότι αφορά το πρόστιμο των 4 εκ ότι «δεν μπορεί να μας πιέζει με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική κυβέρνηση». Σαφή διαφωνία δήλωσε ο Βασίλης Καββαδίας που οδήγησε στην παραίτηση του. Έντονα διαφωνούντες με τους χαρακτηρισμούς για τη Λευκίμμη και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα πράγματα ήταν και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Νίκος Γκούσης και Σπύρος Βλάχος. Ο Γιώργος Ραιδεστινός δεν ψήφισε το προτεινόμενο από το Δήμαρχο ψήφισμα αλλά εκείνο που πρότεινε ο Γιάννης Κρητικός, όπως και ο αντιδήμαρχος Αρσένης Κουλούρης. Στο μεταξύ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα υπέβαλαν την παραίτηση τους και οι δύο αντιδήμαρχοι του Νότου αλλά στην πορεία ο Δήμαρχος τους μετέπεισε να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους πράγμα που έπραξαν.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρκυρα, Λευκίμμη,kerkyra, lefkimmi