Κέρκυρα: Αποκαρδιωτική εικόνα το Τεμπλόνι λέει η Μ. Υδραίου

13:44 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποκαρδιωτική χαρακτηρίζει την εικόνα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τη διαδικασία λειτουργίας του χώρου, η επικεφαλής της παράταξης Κερκυραίων Δήμος Μερόπη Υδραίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψή της στο χώρο.
Η σχετική ανακοίνωση της κυρίας Υδραίου έχει ως εξής:

«Η γενική εικόνα του χώρου είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, αφού στη θέση του ενός βουνού που είχε καταντήσει το τελευταίο κύτταρο

εναπόθεσης απορριμμάτων, έχουν προστεθεί, έχοντας πλέον και πολύ μεγάλη κλίση, αλλα δύο βουνά απορριμμάτων που αποτελούσαν τα πρώτα δύο κύτταρα εναπόθεσης.Καμία ενεργεια καύσης βιοαερίου δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε κανενα από τα κύτταρα αυτά αφού πλέον το ύψος τους έχει φτάσει πάνω από 30-40 μέτρα!
Καμία μελέτη για αποκατάστασή τους δεν έχει ανατεθεί, ούτε υπάρχει ενημέρωση για κάτι σχετικό, ώστε να μπορέσουν οι δυσθεόρατοι αυτοί όγκοι απορριμμάτων να χαμηλώσουν, να επεξεργαστούν με τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο,ώστε να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση και αναπλαση του χώρου. Επιπλέον, ο βιολογικός δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση σχετικά με το πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί η αναβαθμιση του και η λειτουργία του.
Το Κέντρο Διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λειτουργεί μεν, αλλά λόγω του ότι δεν γίνεται η εναπόθεση των ανακυκλώσιμων στους μπλε μόνο κάδους και κατόπιν η σωστή αποκομμιδή από οχήματα της καθαριότητας του Δήμου μόνο των ανακυκλωσίμων αλλά σωρρεύονται δυστυχώς πολλές φορές τα ανακυκλώσιμα με τα οργανικά, το ΚΔΑΥ λειτουργεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε πολύ μικρά ποσοστά ανακύκλωσης, με βάση των όγκο των απορριμμάτων που παραγουμε στο Δήμο μας, που αγγίζει μόλις το 4% απ’ ότι πληροφορηθηκαμε επι τόπου.Αυτο σημαίνει μεγάλη απώλεια ανακυκλώσμων αγαθών και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων για περαιτέρω επεξεργασία χωρίς ουσιαστικά να έχουμε τη δυνατότητα και τις αναλογες υποδομές. Επίσης, στο ΚΔΑΥ διαπιστώσαμε έλλειψη υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να το προμηθεύσει ο Δήμος!
Όσον αφορά τη λειτουργία του δεματοποιητή οι διαπιστώσεις ήταν οι εξής:
1) Δεν υπάρχει ο μηχανισμός του «σχίστη» των συσκευασιών των απορριμμάτων κυρίων πλαστικών σάκκων με αποτέλεσμα υλικά που θα πήγαιναν για ανακυκλωση, όπως π.χ. γυαλί, να σπάνε, να τεμαχίζονται και να οδηγούνται στα σύμμεικτα με μεγάλη απώλεια για την ανακύκλωση και περισσσότερο όγκο συμμείκτων που δεν μπορεί να επεξεργαστεί περαιτέρω.
2) Δεν υπάρχει στέγαστρο οπότε σε περίπτωση εντονων βροχοπτώσεων δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία.
3) Τα απορρίμματα δεν είναι συγκεντρωμένα σε έναν μόνο χώρο, αλλά όλος ο χώρος γύρωθεν των μηχανημάτων και του εξολισμού του δεματοποιητή είναι γεμάτος απορρίμματα ή υπολείμματα απορριμμάτων και εν τέλει δεν υπάρχει οργάνωση του χώρου.
4) Η δεξαμενή υπολειμμάτων-στραγγιδίων και τα φρεάτια που υπήρχαν στο χώρο ήταν γεμάτα, «βουλωμένα» από απορρίμματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει με ,ό τι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία
5) Τα δέματα των απορριμμάτων ήταν κατά την πλειοψηφία τους σκισμένα και ανοιγμένα σε διαφορα σημεία, το οποίο αφήνει πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα του υλικού περιτύλιξης αλλά και τον τρόπο περιτύλιξης το οποίο οδηγεί δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να αντεξουν για πολύ καιρό και στις κάθε φορά καιρικές συνθηκες (βροχή-ζέστη) καθως το σκουπίδι διαστέλλεται και συστέλλεται, οπότε μπορεί να έχουμε πολύ δυσαρεστα αποτελέσματα (όπως να σπάνε τα δέματα, να παίρνουν φωτιά τα απορρίμματα). Επίσης, τα δέματα ήταν τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο σε μεγάλο ύψος και δεν διαφαίνεται να υπάρχει πλέον χώρος για την εναπόθεσή τους! και
6) Το σοβαρότερο ίσως από όλα είναι ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του δεματοποιητή δεν έχουν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και ασφάλειας της ζωης και της υγείας τους και δεν τηρείται καμία σχετική νομοθετική και υγειονομική διαταξη για αυτούς τους ανθρώπους.
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων όπως επανειλημμένως η παράταξή μας έχει τονίσει στο δημοτικό συμβούλιο και σε καθε δημόσιο βήμα, αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που εδώ και χρόνια βαρύνει και απειλεί την υγεία και την ευημερια μας, για άλλη μια φορά ζητάμε τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου μας μόνο για αυτό το θέμα, με παρουσία του Περιφερειάρχη, των βουλευτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να γίνει μία σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση, αφού η υπόθεση αυτή που λέγεται απορρίμματα έχει οδηγηθεί σε προφανές αδιεξοδο και η βόμβα αυτή είναι έτοιμη να εκραγεί πάνω από τα κεφάλια μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα