Κειμένα του 21:επ5 | Ο πόλεμος και τα δεινά του

21:24 12/6/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πόλεμος των Ελλήνων κατά των Οθωμανών δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Ούτε στην αρχή και την οργάνωσή του, ούτε όμως και στη συνέχεια όταν πια η Επανάσταση ήταν ένα απτό γεγονός και οι Έλληνες είχαν συνέλθει σε Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 1822.

Οι νίκες των Επαναστατών κατά την πρώτη περίοδο του αγώνα για την ελευθερία ακολουθήθηκαν από την εμφάνιση των εμφύλιων ερίδων, αλλά και την τελμάτωση του πολέμου, καθώς ναι μεν οι Έλληνες είχαν πλέον καταλάβει αρκετό ζωτικό χώρο στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη,

αλλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στα βορειότερα εδάφη της Αυτοκρατορίας.

Την ίδια ώρα, οι πολεμικές αναμετρήσεις κόστιζαν σε ζωές και χρήμα, αλλά επέφεραν και σειρά δυσχερειών στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Ο πόλεμος και όσα δεινά προκάλεσε στους Έλληνες είναι το θέμα της πέμπτης εκπομπής «Κείμενα του 21» με τον Πιέρρο Τζανετάκο και την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, που μεταδίδεται το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 19:00 στην ΕΡΤ-2.

Η εκπομπή Κείμενα του 21 βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες έχει συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδίδονται μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Ιστορική Έρευνα-Επιλογή Κειμένων: Μαρία Ευθυμίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής



Το άρθρο Κειμένα του 21:επ5 | Ο πόλεμος και τα δεινά του εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κειμένα, 21 5 |,keimena, 21 5 |