Καλογήρου: Εξορθολογίζεται ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου

20:30 10/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξορθολογισμό του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας, ώστε να μην λειτουργεί ερμηνευτικά εις βάρος αδύναμων πολιτών, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη καθαρίστριας σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο κ. Φίλης τόνισε

την ανάγκη άμεσης νομοτεχνικής βελτίωσης, ενός αναχρονιστικού νόμου του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου που λειτουργεί ερμηνευτικά σε βάρος φτωχών ανθρώπων καταδικάζοντας τους σε εξοντωτικές ποινές, που προσβάλλουν, όπως είπε, βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πρότεινε να ισχύσει αναλογικότητα στις ποινές.

«Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μοιάζει με τον ιστό της αράχνης που σπάει από τα ισχυρά έντομα αλλά πιάνονται σε αυτόν τα ανίσχυρα έντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Απαντώντας ο κ. Καλογήρου αναγνώρισε ότι «πράγματι είναι ένας νόμος αναχρονιστικός και ασφαλώς χρειάζεται εξορθολογισμό» σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων και κατά πόσο ορισμένες υποθέσεις κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι μπορεί η δικαιοσύνη να διαλύσει τον ιστό και να δημιουργήσει διάδρομο ώστε τα έντομα να περπατάνε ελεύθερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

Η κοινωνία απαιτεί την αποκατάσταση των κλεμμένων για βαριές υποθέσεις. Θα αποκατασταθεί η ζημιά

Πρόσθεσε δε, ότι σε σχέση με τα οικονομικά εγκλήματα που αφορούν τον πολιτικό κόσμο και για τα οποία, όπως είπε «η κοινωνία απαιτεί την αποκατάσταση των κλεμμένων για βαριές υποθέσεις θα δοθεί στο πλαίσιο της ποινικής συνδιαλλαγής η δυνατότητα να αποκατασταθεί η ζημιά».

Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, σε έναν μήνα θα δοθούν προς δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας που ήδη επεξεργάζονται οι δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ενώ επεσήμανε ότι σε αυτή τη μεταρρύθμιση απαιτείται κλίμα καλής συνεργασίας των κομμάτων και επιστημονικής συναίνεσης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα