«Καληνύχτα μητέρα» στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

10:36 17/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μάρσα Νόρμαν, «Καληνύχτα μητέρα», ύστερα από δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο RADAR, ταξιδεύει, αυτό το καλοκαίρι, με πρώτο σταθμό το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 21:15, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια ζεστή σοκολάτα

κι ένα καραμελωμένο μήλο είναι η επιθυμία της Τζέσι, όταν δηλώνει στη μητέρα της, σχεδόν από την αρχή του έργου, ότι θέλει να αυτοκτονήσει, με το όπλο του μπαμπά.

Η Θέλμα, σοκαρισμένη, προσπαθεί να μεταπείσει την κόρη της, ενώ εκείνη, να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της. Μάνα και κόρη, για πρώτη φορά στη ζωή τους, θα πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια.

Η σκηνική τους αναμέτρηση φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και αλήθειες, που ποτέ δεν είχαν ειπωθεί. Ενώ το ρολόι του τοίχου μάς θυμίζει απειλητικά το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο χρόνος δράσης του έργου ταυτίζεται με τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παράστασης.

Γιατί η Τζέσι θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή της;

Ποιο ήταν το παρελθόν της; Η απόφασή της σχετίζεται με τη ζωή που έζησε ή με τη ζωή που δεν έζησε; Πόσο επηρέασε τη ζωή της η σχέση των γονιών της; Θα καταφέρει η μητέρα της να αποτρέψει την αυτοκτονία της;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα», απαλλαγμένο από ασφυκτικές θεατρικές φόρμες, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις, με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα» κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου δραματικού θεατρικού έργου (1983), καθώς και το Susan Smith Blackburn, το Hull-Warriner και το Drama Desk Award.

Μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1986 σε σενάριο της συγγραφέα, σκηνοθεσία Τομ Μουρ (υποψηφιότητα Χρυσής Άρκτου, Φεστιβάλ Βερολίνου, 1987), με τη Σίσι Σπέισεκ και την Αν Μπάνκροφτ (υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας, Φεστιβάλ Βερολίνου, 1987).

«Η εξάρτηση που καλλιεργείται σε μια γονεϊκή σχέση, ο εγκλωβισμός του παιδιού όταν η προσωπικότητά του δομείται μόνο εντός του σπιτιού, ο ρόλος που μας δίνεται μέσα στην οικογένεια και η προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον ρόλο, ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας, ήταν θέματα που με είχαν απασχολήσει από την «Παρεξήγηση» του Αλμπερ Καμί.

Ποια είναι η ταυτότητά μου; Αποφασίζω εγώ για τη ζωή μου ή η μητέρα μου; Γιατί καθετί που κάνω περνάει από την έγκρισή της ακόμα κι αν έχει πεθάνει;

Η περιοριστική πεποίθηση της Τζέσι «δεν είμαι ικανή για τίποτα, δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω», πώς προκύπτει; Γιατί επιλέγει την αυτοκτονία ως μόνη λύση; «Η ζωή μου μού ανήκει. Εγώ θα αποφασίσω τι θα την κάνω» λέει σε μια στιγμή του έργου. Θέλει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, έστω και καταστρέφοντάς την; Πώς ένας άνθρωπος οδηγείται στην αυτοκτονία;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν  «Καληνύχτα μητέρα» μού έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω την ερευνά μου πάνω στη σχέση μητέρας- κόρης. Με βοήθησε να εμβαθύνω, να αναγνωρίσω τον φόβους και από τις δυο πλευρές, να μάθω περισσότερα, για το πώς αυτοί οι φόβοι μεταλλάσσονται σε ελεγκτική συμπεριφορά και σε άσκηση εξουσίας.

Ήταν το μαγικό χαλί που με ταξίδεψε σε μέρη που δεν είχα ξαναπάει.

Ήταν το τρενάκι του τρόμου, γιατί κάποιες φορές φοβήθηκα πολύ.

Η Μαρία Σκούντζου στάθηκε δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι.

Βηματίσαμε σιγά-σιγά, προσεκτικά, το μονοπάτι της κατάκτησης του ρόλου.

Με τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, τα ξέφωτα και τις ξαστεριές.

Ό,τι ζήσαμε, το μοιραζόμαστε μαζί σας στη σκηνή».

                                                                                       Αναστασία Παπαστάθη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Μαρία Σκούντζου: μητέρα

Αναστασία Παπαστάθη: κόρη

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αναστασία Παπαστάθη

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Κυριακή Πανούτσου

ΜΟΥΣΙΚΗ: Πάνος Φορτούνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/video: Χάρης Γερμανίδης

Το μουσικό θέμα του τραγουδιού Que Sera Sera έπαιξε στο πιάνο ο Γιώργος Κατσάνος.

Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Έναρξη: 21:15

Θέατρο RADAR

radartheater.gr

Το link με το τρέιλερ της παράστασης στο youtube:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα