Καλαμάτα: Στο Δρυόδασος οι «Περιηγητές»

10:05 1/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι “Περιηγητές Μεσσηνίας-Messinian Travellers” διοργανώνουν πεζοπορία στο Δρυοδάσος της Φολόης την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018.

Το δάσος βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης σε ένα μέσο υψόμετρο 600 μ. και περιβάλλεται από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερύμανθου και Πηνειού. Με έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς, και από τα ελάχιστα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη.

Ο μύθος θέλει η περιοχή να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή,

Κένταυρο Φόλο: Ο Ηρακλής, στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερύμανθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε γενναιόδωρα από τον Φόλο. Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή όμως αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή, κι έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος Φολόη προς τιμήν του φίλου του.

Το πέρασμα από το Φαράγγι του Ανδρωνίου αρχίζει από την πλατεία του χωριού, περνά από το αλώνι του Πλιέγκα από όπου θαυμάζουμε την επιβλητική χαράδρα και το γραφικό ποτάμι που χωρίζει το Αντρώνι από τα γειτονικά χωριά Φολόη και Κούμανι. Το Φαράγγι είναι πλούσιο σε πλατύφυλλα και αειθαλή φυτά καθώς και πλούσια πανίδα με ποικιλία πουλιών τα περισσότερα από τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή σε φυσική ομορφιά με περάσματα μέσα από πέτρες και μεγάλες ¨κολυμπήθρες¨. Στη συνέχεια συναντάμε τον Σελλήει ποταμό, τον ποταμό ¨γλύπτη¨ καθώς το ομώνυμο φαράγγι είναι ένα εργαστήριο γεωλογικής αρχιτεκτονικής λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων από το νερό και τον αέρα δημιουργώντας μοναδικούς σχηματισμούς. Ακολουθεί το Φαράγγι των Κενταύρων, ένας στενός λαβύρινθος με ψηλά τοιχώματα που όσο βαθύτερα προχωράς τόσο περισσότερο σε συνεπαίρνει. Κατάφυτο τοπίο και ο ουρανός να σε κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα.

Βαθμός δυσκολίας: Α+Ώρες πορείας: 4 μαζί με στάσειςΓια την κράτηση θέσεων πρέπει να δοθεί προκαταβολή 10€ το αργότερο ως τις 3 Οκτωβρίου. Για την κράτηση θέσεων αποστολή μηνύματος στη σελίδα ή στα τηλέφωνα: 6947320585 Αργύρης – 6980727203 ΕλευθερίαΑναχώρηση: Κυριακή πρωί στις 8:00 π.μ. από την πλατεία ΌθωνοςΑπαραίτητος Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, νερό, σνακ, πεζοπορικά μποτάκια, καπέλο, αδιάβροχο-αντιανεμικό, ατομικό φαρμακείο και μια αλλαξιά για το δρόμο της επιστροφής.Κόστος συμμετοχής: 14€ και περιλαμβάνει τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό με 20αρι πουλμαν και τις διαδρομέςΌροι Συμμετοχής: Με την δήλωση ενδιαφέροντος ο κάθε συμμετέχων υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση των υπευθύνων για τυχόν προβλήματα υγείας (αλλεργίες, άσθμα, καρδιά, πόνους σε μέση και γόνατα, κρίσεις πανικού κ.α.). Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας.

Οι υπεύθυνοι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αλλαγές των προγραμματισμένων πορειών αναλόγως των καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων.

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα