Καλαμάτα: Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας

13:18 6/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 13o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη έως Σάββατο (7 – 9 Ιουνίου 2018), στο ξενοδοχείο “Elite City Resort” στην Καλαμάτα.

«Το Συνέδριο, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών (ΕΝΕΝ) και στοχεύει στην προαγωγή της Νοσηλευτικής γνώσης, στην ανταλλαγή

απόψεων στα νέα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα στην ενδυνάμωση των μεταξύ μας συναδελφικών σχέσεων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται:.

«Η Ε.Ν.Ε.Ν. καταβάλει κάθε προσπάθεια να προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης και ενημέρωσης στους Νοσηλευτές Νεφρολογίας με την εφαρμογή προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με την οργάνωση Συνεδρίων, Ημερίδων, Κλινικών Φροντιστηρίων κλπ.»

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και ειδικότερα:

Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή Κάθαρση, Μεταμόσχευση, Κλινική Νεφρολογία, Έρευνα – Ποιοτικός Έλεγχος, ΕπείγουσαΝεφρολογική, Νοσηλευτική στη ΜΕΘ, Παιδιατρική Νεφρολογική Νοσηλευτική, Εκπαίδευση, Διοίκηση, Δίαιτα, Τεχνολογία,Ψυχολογική Φροντίδα, Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων στο Χώρο των Νοσοκομείων.

Η συμμετοχή Πανεπιστημιακών Δασκάλων, εξειδικευμένων Ιατρών και Νοσηλευτών Νεφρολογίας, Επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων – που συμμετέχουν στη θεραπευτική ομάδα των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, (ΧΝΝ) με πλούσια κλινική εμπειρία, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων του Συνεδρίου.

Η Εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Καλαμάτας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, στις 8 το βράδυ, στη Συνεδριακή Αίθουσα του ξενοδοχείου “Elite City Resort”.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ η κα Ξένη Αραπογιάννη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια των ανασκαφών της αρχαίας Θουρίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας και η λατρεία του Ασκληπιού»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), παρουσιάζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα, που για την αντιμετώπιση τους απαιτείται μια σύνθετη θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα, με πολύ καλό συντονισμό, σωστή διαχείριση και συνεργασία, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδίδεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουμε κλινικό φροντιστήριο με θέμα: Διεπιστημονική Συνεργασία στην κλινική πράξη: Πρόληψη – Διαχείριση και αντιμετώπιση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας.Το Κλινικό φροντιστήριο συντονίζει η κ. Πόπη Παναγιωτοπούλου».

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, οργανώνεται διαδραστικό κλινικό Σεμινάριο, δίνοντας βήμα στους ασθενείς μας και στους φροντιστές τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να δοθούν απαντήσεις από εξειδικευμένους Νοσηλευτές Νεφρολογίας, σε θέματα που αφορούν την Αιμοκάθαρση, την Περιτοναϊκή Κάθαρση, την Μεταμόσχευση, την Διατροφή τους, την ψυχολογική υποστήριξη των ιδίων, αλλά και του περιβάλλοντός τους.

Οι Νοσηλευτές/τριες που θα έρθουν από όλα τα Νεφρολογικά Κέντρα της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αφορούν τους ασθενείς υπό Αιμοκάθαρση, την σημασία της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών με πρώιμα στάδια ΧΝΝ, Τις μεθόδους αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.

Ιδιαίτερο Επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι εισηγήσεις, που αφορούν τους παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην βελτίωση και στην επιδείνωση της Νεφρικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των Νεφροπαθών.

Επίσης Επιστημονικό ενδιαφέρον έχει η διάλεξη: “Νεφροί και Υγεία των Γυναικών” που θα εισηγηθεί η Παρθένα Κιόρτεβε, Νεφρολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ του Γ.Ν. Δράμας.

Πρόκειται να ανακοινωθούν 40 εργασίες, που έχουν σχέση με την Εξωνεφρική Κάθαρση, την Παιδιατρική Νεφρολογία, την Μεταμόσχευση, την ποιότητα ζωής των Νεφροπαθών, την Δίαιτα των Νεφροπαθών, τον έλεγχο των Λοιμώξεων στις μονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και θέματα πουαφορούν την Οργάνωση και Διοίκηση Νεφρολογικών μονάδων.

Το Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν 210 Νοσηλευτές Νεφρολογίας από την Ελλάδα και την Κύπρο, αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη Θεραπεία της Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών υπό Αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.

Να σημειωθεί, ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, έχει διαμορφώσει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοκάθαρσης, που αποτελείται από 166 Μονάδες Αιμοκάθαρσης, 92 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 74 σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Κέντρα, στις οποίες, υποβάλλονται σε θεραπεία Αιμοκάθαρσης 10.453 και 33 Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης, όπου υποβάλλονται σε Περιτοναϊκή Κάθαρση 713 ασθενείς (Σ.Φ.Π.Κ.). Έχουν μεταμοσχευτεί 2.651 ασθενείς, ενώ αναμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού 889 ασθενείς. (Πηγή στοιχείων :1.ΥΣΕΜ Προγράμματος Τελικού Σταδίου ΧΝΑ και 2.Ε.Ο.Μ. Μάιος 2016).

Το Νοσηλευτικό Έργο καλύπτουν 1.000 περίπου Νοσηλευτές Νεφρολογίας, οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής ΝεφρολογικήςΕταιρείας Νοσηλευτών.

Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού, που υπάρχει σε όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της Χώρας. Οι Νοσηλευτές εργάζονται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες και επίπονες με πολύ προσωπικό και ψυχικό κόστος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα