Ιταλία: Νέα μέτρα εν μέσω δεύτερου κύματος CoViD-19

17:53 13/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα το πρωί η ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν την Ιταλία για τις επόμενες 30 ημέρες τουλάχιστον.

Ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μαζί με τον υπουργό Υγείας Roberto Speranza, υπέγραψαν το νέο διάταγμα αφού ελήφθη το ‘πράσινο φως’ από τις Περιφέρειες.

Τα μέτρα που πάρθηκαν έχουν ως κύριο γνώμονα

τον περιορισμό του μαζικού συνωστισμού για την μείωση μιας περαιτέρω μετάδοσης του ιού. Αναλυτικότερα:

Απαγόρευση εορτών και ‘πάρτυ’ σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, με ‘θερμή παράκληση’ την αποφυγή δείπνων και συγκεντρώσεων άνω των 6 ατόμων που δεν ζουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό είναι και το σημείο που προκάλεσε αντιδράσεις όταν ο ίδιος ο Υπουργός Speranza δήλωσε πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή πως έχει εμπιστοσύνη στις ιταλικές οικογένειες για την τήρηση αυτού του μέτρου.    Εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αλλά από τις 9 μ.μ. θα απαγορεύεται η κατανάλωση στα τραπέζια. Ντίσκο και αίθουσες χορού παραμένουν κλειστές, ενώ συνεχίζουν να επιτρέπονται εκθέσεις και συνέδρια. Οι σχολικές εκδρομές απαγορεύονται ρητώς.Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απομόνωση μεταξύ μη συγκατοίκων. Εξαιρούνται: παιδιά κάτω των 6 ετών, άτομα που κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες μη συμβατές με την χρήση μάσκας.Για κινηματογράφους και συναυλίες παραμένει το όριο των επιτρεπόμενων 200 ατόμων σε κλειστό χώρο και 1000 ατόμων σε ανοιχτό, σε αποστάσεις του 1 μέτρου ανά κάθισμα. Εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση αυτή, το θέαμα ή η εκδήλωση αναβάλλεται. Η κάθε περιφέρεια θα μπορεί να τροποποιήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την χωροταξία μιας αίθουσας με βάση το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της.Μεγάλης σημασίας και το κεφάλαιο του επαγγελματικού αθλητισμού. Θα επιτραπεί μέγιστος αριθμός παρευρισκόμενων φιλάθλων σε 1000 στα ανοιχτά γήπεδα και 200 στα κλειστά ή της τάξης του 15% της χωρητικότητας, με αποστάσεις του 1 μέτρου ανά άτομο. Οι θεατές θα υπόκεινται σε θερμομέτρηση στην είσοδο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τέλος στους ποδοσφαιρικούς αγώνες 5×5 αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα επαφής σε ερασιτεχνικό επίπεδο.Συνεχίζουν να επιτρέπονται οι διανομές φαγητού κατ’ οίκον (delivery).

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα