Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές νικητές των εκλογών, χωρίς αυτοδυναμία-Θεαματική πτώση για το Λαϊκό Κόμμα

00:26 29/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 66 έδρες, οι Ciudadanos με 58 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα

Το

ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 75,41%, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με τη συνεργασία των Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο ηγέτης του Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ήδη ότι το κόμμα του είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ.

«Του εξέφρασα (…) τη βούλησή μας να εργαστούμε προς το να σχηματίσουμε κυβέρνηση συμμαχίας», είπε ο Ιγκλέσιας σε υποστηρικτές του UP στη Μαδρίτη.

Το PSOE και το UP χρειάζονται εάν συμμαχήσουν άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή», επισήμανε ο Ιγκλέσιας.

El @PSOE es el partido más votado en todas las comunidades autónomas salvo en Cataluña, País Vasco, Navarra y Melilla #28A pic.twitter.com/ID5OlwLeGO

— EL PAÍS (@el_pais) April 28, 2019

Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.

Παράλληλα, τα ποσοστά δείχνουν μια θεαματική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 66, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Επίσης για πρώτη φορά μετά από τη δικτατορία του Φράνκο, η ισπανική Ακροδεξιά, μέσω του Vox, μπαίνει στο Κοινοβούλιο.

Το Λαϊκό Κόμμα μπροστά σε εσωτερική κρίση

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι τέτοιο, ενώ η πτώση αυτή καταγράφεται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου.

«Ο Κασάδο διατηρούσε την αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να λάβει ένα επαρκές ποσοστό μαζί με τους «Πολίτες» και το Vox για να κυβερνήσει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στην ιστορία του ΡΡ, από το 1990» αναφέρει η εφημερίδα.

Στις γενικές εκλογές το 1993, με ηγέτη τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το PP ήταν δεύτερο με 141 βουλευτές. Το 1996, κέρδισε τις εκλογές με 156 έδρες. Το 2000 πέτυχε την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 183 βουλευτές. Το 2004, με υποψήφιο τον Ραχόι, επέστρεψε στην αντιπολίτευση, με 148 βουλευτές. Το 2008, ο Ραχόι έχασε πάλι, αλλά με 154 έδρες. Το 2011 ο Ραχόι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών. Η πλειοψηφία αυτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, σε 123 βουλευτές.

Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα