Ισόβια η «τελική ετυμηγορία» για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς

16:44 20/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

lang="en" dir="ltr">On hearing that Radovan Karadzic had been sentenced to life in prison, Bosnian war victims let out a cheer in the courtroom gallery.

Follow our live blog for more updates on the final verdict: pic.twitter.com/JZZHDM8Xx2

— Balkan TJ (BIRN) (@BIRN_BTJ) March 20, 2019

Xειροκροτήματα ξέσπασαν στην αίθουσα υπέρ της καταδίκης που «εγγυάται ότι ο 73χρονος δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή.»

Ο Κάραζιτς κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, 8.000 Μουσουλμάνων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων πολέμου.

Η προσφυγή του, η οποία αφορούσε και τη διάρκεια της ποινής, ακυρώθηκε.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Κάρατζιτς είναι ένοχος εγκληματικής επιχείρησης, στόχος της οποίας ήταν η απομάκρυνση Μουσουλμάνων και Κροατών από τα σερβοκρατούμενα εδάφη της Βοσνίας.

Στις 23 Απριλίου του 2018 ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας και ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών.

Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, «πρόδρομος» του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης μετά τον θάνατο, στη διάρκεια της δίκης του, του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > ΕΡΤ
Ισόβια, Ράντοβαν Κάρατζιτς,isovia, rantovan karatzits