Ηράκλειο: Ευρεία συνεργασία του δήμου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

20:32 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δυνατότητα συνεργασίας του δήμου Ηρακλείου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σε πολλούς τομείς προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσής τους στην πόλη, επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη του δήμαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στο ΙΤΕ.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο για τη θετική προσέγγιση του δήμου προς την επιστήμη και το γεγονός ότι στέκεται αρωγός στις δραστηριότητες του ιδρύματος.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, καθηγητή Δημήτρη Πλεξουσάκη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου στην υλοποίηση του κοινού οράματος για να αναδειχθεί το Ηράκλειο σε «έξυπνη πόλη», φιλική και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Εξάλλου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο καινοτόμο σύστημα λέιζερ για τον καθαρισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που εφαρμόζεται ήδη στη Ζωφόρο του Παρθενώνα.

Από το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών ενημέρωσαν τον δήμαρχο ο ερευνητής Νεκτάριος Χρυσουλάκης, με αντικείμενο την παρακολούθηση του αστικού περιβάλλοντος και ο ερευνητής Νίκος Καμπάνης, με αντικείμενο τη θαλάσσια και παράκτια έρευνα. Ο κ. Καμπάνης έχει ήδη συνεργαστεί με τον δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την εκτίμηση της επικινδυνότητας του παράκτιου μετώπου και των ενετικών τειχών από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Σταθερή επιδίωξή μας είναι η συχνή επικοινωνία και η συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου. Ειδικά με το ΙΤΕ, η συνεργασία μας είναι στενή και τα αποτελέσματά της διαχέονται ήδη στην κοινωνία προς όφελος των δημοτών» τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης. Ακόμη τόνισε ότι επιστήμονες του ΙΤΕ συμμετέχουν ενεργά στην επιτροπή «Ηράκλειο – Έξυπνη Πόλη», προσθέτοντας πως «συνεργαζόμαστε για την υποβολή και την εκτέλεση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πρόσφατα υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας διαδικτύου των πραγμάτων και ανοιχτών δεδομένων».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «η ακτομηχανική μελέτη για την προστασία από τη διάβρωση του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους και την προστασία και αξιοποίηση του κόλπου Δερματά που είχαμε αναθέσει στο ΙΤΕ, μας βοηθάει, μεταξύ άλλων, και στις σημερινές εργασίες ανάπλασης του κόλπου».

«Επιθυμία μας είναι η συνέχιση της συνεργασίας με εποικοδομητικό τρόπο – και στο πλαίσιο αυτό η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος Νεκτάριο Ταβερναράκη και τους διευθυντές των ινστιτούτων, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη» σημείωσε καταληκτικά ο δήμαρχος.

Κατά την επίσκεψή του στο ΙΤΕ, ο δήμαρχος συνοδευόταν από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη, τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Πέτρο Ινιωτάκη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Τζιαν-Αντρέα Γκαραντσίνι και υπηρεσιακούς παράγοντες. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα