ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν βλαστοκύτταρα του αίματος στο εργαστήριο

12:31 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βλαστοκύτταρα που παράγουν το αίμα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο από δύο επιστημονικές ομάδες με διαφορετικές τεχνικές.

Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία εργαστηριακών ανθρωπίνων κυττάρων, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν κλινικά, φαίνεται να γίνεται πιο εφικτή. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στη θεραπεία γενετικών ασθενειών και καρκίνων του αίματος, ιδίως της λευχαιμίας.

Τα κύτταρα του αίματος δημιουργούνται από αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο μυελό των οστών και αρχικά εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι κυτταρικοί βιολόγοι εδώ και χρόνια προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τέτοια κύτταρα στο εργαστήριο.

Η πρώτη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Τζορτζ Ντέιλι, κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, χρησιμοποίησαν χημικά σήματα για να μετατρέψουν ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε ενδοθηλιακά κύτταρα. Στη συνέχεια, μέσω γενετικής επέμβασης, μετέτρεψαν τα τελευταία σε ανώριμα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία μεταμόσχευσαν στον μυελό των οστών ενηλίκων ποντικών. Μετά από μερικές εβδομάδες παρήγαγαν διάφορα είδη κυττάρων του ανθρωπίνου αίματος.

Η δεύτερη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Σαχίν Ράφιι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε εξ αρχής ενδοθηλιακά κύτταρα ενηλίκων ποντικών, τα οποία μετέτρεψε απευθείας σε αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, από τα οποία μπορούσαν να παραχθούν κάθε είδους κύτταρα του αίματος.

Ο επικεφαλής της πρώτης ομάδας ανέφερε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να λαμβάνονται ενδοθηλιακά κύτταρα από υγιείς ανθρώπους δότες, να αναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο ώστε να γίνονται αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και μετά να εισάγονται σε ασθενείς. Αργότερα, με την πρόοδο της έρευνας, θα μπορούσε η διαδικασία να γίνεται με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Ένα ερώτημα πάντως, αναφέρουν οι επιστήμονες, ως προς το πραγματικό όφελος της διαδικασίας, είναι αν μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να αποβεί καρκινογόνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα