Ηνωμένο Βασίλειο: Μολύνονται άτομα με Covid-19 για να επιταχύνει τον αγώνα εύρεσης εμβολίου

16:49 20/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που μολύνει εσκεμμένα υγιείς εθελοντές με τον κορονοϊό. 90 εθελοντές κάτω των 30 ετών θα λάβουν μια δόση πειραματικού ρινικού εμβολίου, προτού μολυνθούν με την Covid-19.


Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, που προορίζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, οι εθελοντές θα παραμείνουν σε μια κλινική ειδικών ασθενειών στο Royal Free Hospital του Λονδίνου , όπου τα συμπτώματά τους θα παρακολουθούνται

στενά. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Μάιο του επόμενου έτους.

Ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London, δήλωσε ότι η μελέτη στοχεύει όχι να αρρωστήσει τους ανθρώπους αλλά να αντιγράψει τον ιό.

«Πιστεύουμε ότι με τη λήψη κάθε προφύλαξης μπορούμε πραγματικά να περιορίσουμε τη λοίμωξη και στη συνέχεια θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια, δεδομένης της τεράστιας εμπειρίας που έχουμε σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο καθηγητής.

Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από την κρατική εταιρεία Sinovac Biotech και λειτουργεί εκθέτοντας τους ασθενείς σε μια αδρανοποιημένη μορφή του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Απαιτείται μια δεύτερη επαναληπτική λήψη 28 ημέρες αργότερα.

Οι εθελοντές θα πρέπει να παραμείνουν στην κλινική για δυόμισι εβδομάδες, ενώ τα συμπτώματά τους θα παρακολουθούνται όλο το 24ωρο. Η πρόσβαση στην κλινική θα ελέγχεται αυστηρά μέσω μιας συγκεκριμένης εισόδου, προσεκτικής απολύμανσης κατά την είσοδο και έξοδο καθώς και ένα εξειδικευμένο φιλτράρισμα αέρα για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.

Οι εθελοντές θα πληρώνονται για το χρόνο τους στην κλινική. Θα παρακολουθούνται επίσης έως και ένα χρόνο μετά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι δοκιμές «μπορεί να βοηθήσουν στην αναζήτηση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων».

Οι δοκιμές πρόκλησης ήταν πρωτοποριακές τον 18ο αιώνα όταν και εφαρμόστηκαν από τον επιστήμονα Edward Jenner, ο οποίος εξέθεσε τον οκτάχρονο γιο του κηπουρού του σε έναν ιό για να εξακριβώσει εάν το πειραματικό εμβόλιο του ήταν αποτελεσματικό.

ΠΗΓΗ: DAILYMAIL

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα