Νέος σεισμός 5,9 R στην Ινδονησία-347 οι νεκροί από τον σεισμό της Κυριακής

08:38 9/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε σήμερα το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS), τέσσερις ημέρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6,9 βαθμών η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 347 ανθρώπους, κατά τις τοπικές αρχές.

#BREAKING A strong 5.9-magnitude earthquake

hit Indonesia's Lombok Island at 0525GMT, according to USGS pic.twitter.com/Fjunf4SiG7

— CGTN (@CGTNOfficial) August 9, 2018

Ο σημερινός σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού, την ίδια περιοχή με αυτόν της Κυριακής. Το ινδονησιακό σεισμολογικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του Λομπόκ έχοντας καταληφθεί από πανικό.

Στο μεταξύ, μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό της Κυριακής. 347 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ ξεπερνούν τους 156.000 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Indonesia earthquake death toll climbs anew as aid reaches remote areas pic.twitter.com/zXsjJ5bn6S

CBS News (@CBSNews) August 9, 2018

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Cellphone video captures the moment a 23-year-old woman was rescued from underneath the ruins of a collapsed minimart two days after a magnitude 7.0 earthquake struck Indonesia's resort island of Lombok.

The woman is reportedly recovering in the hospital. pic.twitter.com/luPT06QKhE

ABC News (@ABC) August 9, 2018

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 131 νεκρούς.

Εξαιτίας του σεισμού 6,9 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το νησί την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν κάτω από σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.

JUST IN: The death toll from Sunday's devastating earthquake in Indonesia has risen to 347, according to a state-run news agency

CNN International (@cnni) August 8, 2018

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο νησί.

Οι τοπικές αρχές, η κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές που ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα