Ικαρία: Ζητούν την προστασία του «Δάσους στο Ράντη» της Ικαρίας

13:51 24/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με έγγραφο τους τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ικαρίας μετέφεραν στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις Αριές του δάσους, αφού όπως ανέφεραν παρατηρούν ότι πολλά δέντρα ξηραίνονται από προσβολές σκουληκιών στους κορμούς τους. Επίσης αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου η κύρια πίεση στο δάσος είναι η ελεύθερη βόσκηση κατσικιών η οποία επηρεάζει αρνητικά τον υπόροφο και την αναγέννηση

του. Οι προσβολές από έντομα, τα οποία τρυπούν τους κορμούς των δέντρων και τα ξηραίνουν παρατηρούνται περιμετρικά του δάσους σε ηλικιακά μεγάλα δέντρα (Quercus ilex).
Με την σειρά της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους ενημέρωσε εγγράφως για το θέμα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η οποία επικοινώνησε με το εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με φωτοληψίες που θα πραγματοποιηθούν από την Δασική Υπηρεσία Σάμου.
Όσον αφορά την υποβάθμιση του δάσους λόγω της ελεύθερης βοσκής, θα πρέπει να ελεγχθεί το μέγεθος του προβλήματος και να προταθούν μέτρα για τον περιορισμό του, όπως να ληφθεί μέριμνα για αυξημένη επιτήρηση και φύλαξη του δάσους, και να ενημερωθεί ο Δήμος για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων, ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι σήμανση, όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο μέτρο προβλέπεται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας το οποίο θα μπορούσε να υποβοηθήσει την αναγέννηση του.
«Το δάσος του Ράντη βρίσκεται στη κεντρική Ικαρία και ο κύριος πυρήνας του αποτελείται από το είδος Αριά (Quercus ilex) το οποίο καλύπτει έκταση 8.000 στρεμμάτων. Άλλα δασικά είδη τα οποία απαντώνται στην περιοχή είναι: κουμαριά (Arbutus unedo), γλυστροκουμαριά (Arbutus andrachne), φυλλύκι (Phillyrea latifolia), πουρνάρι (Quercus coccifera), ρείκι (Erica arborea), λαδανιά (Cistus sp.), αστοιβή (Sarcopoterioum spinosum), αφάνα (Genista acanthoclados).
Το δρυοδάσος (Quercus ilex) του Ράντη είναι το μοναδικό της περιφέρειας Β. Αιγαίου γι’ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική αλλά και αισθητική αξία –αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη έκταση που καλύπτει, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, σε νησιωτική περιοχή. Είναι ένα ώριμο δάσος, στο οποίο απαντώνται υπεραιωνόβια δέντρα με αποτέλεσμα όλο αυτό το οικοσύστημα να έχει φτάσει στο βέλτιστο στάδιο διαδοχής. Το δάσος του Ράντη αποτελεί το τελευταίο εναπομείναν δρυοδάσος στο Αιγαίο, ένα σπάνιο δείγμα ώριμου δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων, που αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο Μεσογειακού οικοσυστήματος. Μάλιστα είναι το μεγαλύτερο από τα δύο δάση αριάς που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας στον Ελλαδικό χώρο. Επίσης αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα κατάστασης κλίμακας του αρχικού τοπίου της Μεσογειακής περιοχής.
Επομένως αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την επιστημονική κοινότητα και γενικότερα την ανθρωπότητα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος και του μέλλοντος. Σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και το Μαρόκο, η Αριά έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για την εξάπλωση, φυσιολογία και προσαρμογή της, στην Ελλάδα, δυστυχώς, περνά απαρατήρητο.
Το «Δάσος Ράντη» κηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» με την αριθμ. 17988/983/21.03.2014 (ΦΕΚ 93/27.03.2014) απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστ. Καλογήρου η οποία τον Ιούνιο του 2017
με απόφαση της ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εντάχθηκε το έργο «Προστασία, φύλαξη και αναβάθμιση του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης “Δάσος Ράντη” Νήσου Ικαρίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 347.884,70 ευρώ και τελικός δικαιούχος που θα το υλοποιήσει είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Διεύθυνση Δασών). Περιλαμβάνει την κατασκευή συρμάτινης περίφραξης του δάσους και σήμανση του μονοπατιού:«Πετροπούλι-Ραός Φούτρα- Χριστοβούνι-Σταυρί-Αρνοπέζα Βρουλέ–Φραντάτο».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα