Ιδρύεται Ινστιτούτο Αστροφυσικής στην Κρήτη

12:16 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Tη δημιουργία Ινστιτούτου Διαστημικής και Επίγειας Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποφάσισε η Βουλή με την ψήφιση σχετικού άρθρου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Η ίδρυση του ινστιτούτου περιλαμβανόταν στις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας για την καλύτερη οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα και την αναχαίτιση της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Με την ψήφιση από τη Βουλή

υλοποιείται ένα μακροχρόνιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της Κρήτης και επιβραβεύονται οι προσπάθειες και οι διακρίσεις της ομάδας Αστροφυσικής του νησιού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση μοναδικού παγκοσμίως εξοπλισμού – με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου – το πείραμα PASIPHAE (Polar-Area Stellar-Imaging in Polarization High-Accuracy Experiment), το οποίο συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Τάσσης. Το πείραμα θα χαρτογραφήσει, με πρωτοφανή ακρίβεια, την πόλωση εκατομμυρίων άστρων σε περιοχές του ουρανού μακριά από το επίπεδο του Γαλαξία, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές του ουρανού, όπου οι αστρονόμοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για το βρεφικό σύμπαν. Με απλά λόγια, αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι συνέβη τα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου της δημιουργίας του Σύμπαντος, όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παπαμαστοράκης.
Το PASIPHAE αποτελεί συνεργασία της Ομάδας Αστροφυσικής της Κρήτης (πρόκειται για τη συλλογική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα) με το Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics (IUCCA) στο Pune της Ινδίας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ και το South African Astronomical Observatory στη Νότιο Αφρική.

Keywords
Τυχαία Θέματα