«Η Βολισσός αλλάΖΕΙ», Αυτόνομος Συνδυασμός στη Βολισσό Χίου

15:11 25/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Βολισσός ζει το σήμερα…
ελπίζει για το αύριο…
θέλει να σχεδιάσει το μέλλον της …
Ζούμε στην Βολισσό & μπορούμε
να κάνουμε μαζί σας πραγματικότητα τα όνειρα όλων μας!!!» αναφέρεται στη σελίδα προβολής στο διαδίκτυο του Αυτόνομου Συνδυασμού για το Τοπικό Συμβούλιο της Βολισσού, με τίτλο «Η Βολισσός ΑλλάΖΕΙ».
Οπως επισημαίνεται σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο «δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στις μικρές τοπικές κοινωνίες που οφείλουν να την αντιληφθούν, να την κατανοήσουν και να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους. Αρκεί να το τολμήσουν!».

«Η Βολισσός, από τύχη και οριακά,

λόγω της απογραφής του 2011 (313 άτομα), έχει το προνόμιο, για τελευταία φορά – αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα- να εκλέξει ένα πενταμελές τοπικό συμβούλιο το οποίο ΔΕΝ υποχρεούται να ανήκει σε καμία δημοτική παράταξη και όλα τα μέλη του εκλέγονται μετά από σταυροδοσία, χωρίς να ορίζεται από κάποιον ή να αυτοπροτείνεται ο επικεφαλής, αλλά επιλέγεται από το εκλογικό σώμα, ο πρώτος σε προτίμηση σταυρών.
Επίσης, το νέο τοπικό συμβούλιο θα είναι αυτόνομο, αφού θα μπορεί να συντάσσει τεχνικά δελτία και να διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό για έργα στον οικισμό.
Οι συνθήκες λοιπόν που διαμορφώνονται είναι ελπιδοφόρες για έναν συνδυασμό που θέλει και μπορεί να δείξει τον δρόμο της ήπιας ανάπτυξης και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρους και εφικτούς στόχους», σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, από τον πρώτο νόμο «Καποδίστριας» όταν η Βολισσός έγινε η έδρα του δήμου Αμανής για τρεις τετραετίες και για τα επόμενα 9 χρόνια είχε δικό της αντιδήμαρχο ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Ενδεικτικό είναι ότι φτάσαμε στο 2020 να είμαστε ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ κεφαλοχώρι της ΧΙΟΥ που δεν έχει λύσει το πρόβλημα των ΛΥΜΑΤΩΝ!!!», επισημαίνεται για να θέσουν τους στόχους του συνδυασμού «Η Βολισσός ΑλλάΖΕΙ»:

Για το δημογραφικό
1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σειράς έργων και πράξεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας για να σταματήσει η φυγή των νέων ανθρώπων και την ασφαλέστερη παραμονή όλων μας εδώ.
2. Η πίεση προς τους θεσμούς για παροχή και δημιουργία κινήτρων για τους μόνιμους κατοίκους.
3. Η εξεύρεση πόρων για την παροχή κινήτρων διαμονής και φοίτησης μαθητών στο σχολείο.
4. Η παροχή κινήτρων για την μόνιμη διαμονή των εκπαιδευτικών στην περιοχή.

Για την προστασία του περιβάλλοντος
Αποχετευτικό & Βιολογικός καθαρισμός
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ . Το πρώτο έργο που πρέπει ΑΜΕΣΑ να υλοποιήσει ο δήμος με την συνεχή πίεση του Τ.Σ Βολισσού.
• Σχεδίαση και επέκταση ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου στη Βολισσό και στους παραλιακούς οικισμούς της.
• Διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής και αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για νέα καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον έργα.

Διαχείριση και αξιοποίηση υδάτινων πόρων
Η Βολισσός έχει μπορεί και δικαιούται να πίνει καθαρό και ασφαλές νερό όλο τον χρόνο!
Η αρμοδιότητα για το νερό από το 2011 ανήκει στον δήμο Χίου και συγκεκριμένα στην εταιρία ΔΕΥΑΧ η οποία με διαγωνισμό αναθέτει σε εργολάβο –υδραυλικό έναντι του ποσού των 20.000 ευρώ (περίπου) ετησίως την συντήρηση ολόκληρου του δικτύου της περιοχής της Αμανής. Σύμφωνα με αυτή την σύμβαση υποχρεούται να έχει καθημερινή φυσική παρουσία στην περιοχή και να ανταποκρίνεται στα όποια προβλήματα ΑΜΕΣΑ και σε 24ωρη βάση.
Ευθύνη λοιπόν, του Τοπικού Συμβουλίου είναι η συνεχή επίβλεψη της σωστής συντήρησης του δικτύου και η απαίτηση των τακτικών ποιοτικών ελέγχων των νερών.

Για την τουριστική ανάπτυξη
Μεσαιωνικός & Βυζαντινός χαρακτήρας της Βολισσού και των μνημείων της
Το Κάστρο της η συντήρηση, η ανάδειξη και αξιοποίηση του σε σχέση με την ιστορία του και τη σύνδεση με τα αμυντικά τόξα του Αιγαίου.
Θεματικός τουρισμός – 3 πυλώνες ανάπτυξης
Αξιοποίηση της μαρίνας και του τουριστικού καταφύγιου με τρόπο που να γίνει πρώτον γνωστό και δεύτερο δελεαστικό για την πρόσδεση σκαφών και την υποδοχή επισκεπτών.
Περιπατητικός τουρισμός, συνέχιση των διανοίξεων, συντήρηση πιστοποίηση
και προώθηση του δικτύου μονοπατιών στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Θρησκευτικός τουρισμός, Εκκλησιές και ξωκλήσια (Αξιοποίηση του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας, σε σχέση με την παραμονή των προσκυνητών στη Βολισσό για περισσότερο χρόνο αντί για μία ή δύο ημέρες, ανάδειξη του μνημείου του Αγίου Γεωργίου Βασιλικών σε συνδυασμό με την σημαντική βυζαντινή του ιστορία).

Για τον πρωτογενή τομέα
Υποστήριξη – στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας – για διευκόλυνση στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Υποστήριξη και τουριστική αξιοποίηση των οινικών παραγωγικών μονάδων της περιοχής σε συνεργασία με διεθνή δίκτυα οινοτουρισμού.
Ανάδειξη, και υποστήριξη των παραγωγών για την τυποποίηση και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, όπου αυτό είναι εφικτό.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, σημειώνεται και εξηγούν:
«Ο εστιασμός της ομάδας μας και όλων των συμπολιτών που μας στηρίζουν, είναι η σύμπλευση και συνεργασία, αλλά και η συνεχής πίεση προς την όποια δημοτική αρχή προκύψει από αυτές τις εκλογές για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων της Βολισσού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, ο δήμος, οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι καθώς και η κεντρική κυβέρνηση, πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς την (υπο)στήριξη του δημοτικού διαμερίσματος της Βολισσού δεν υπάρχει μέλλον στην Αμανή. Η πίεση προς τις παραπάνω αρχές και η συνεχής μας παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι το ζητούμενο για εμάς και αποτελεί δέσμευση για όλη την ομάδα».

Οι υποψήφιοι Τοπικοί Σύμβουλοι του «Η ΒΟΛΙΣΣΟΣ ΑλλάΖΕΙ¨σε πρώτο πρόσωπο:

Σωτήρης Θεοδώρου, του Ελευθερίου
Είμαι 39 χρόνων. Ζω στην Βολισσό από το 2007, όταν έφυγα από την Αθήνα και ήρθα στον τόπο που αγάπησα και ονειρεύτηκα να ζήσω μόνιμα και να μεγαλώσω τον 12χρονο γιο μου. Είμαι ιδιοκτήτης του bar “Hook” στα Λημνιά. Η αιτία για την απόφαση μου να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μου είναι η θέληση μου να αποτρέψουμε όλοι μαζί την εγκατάλειψη και την ερήμωσή του και η πεποίθηση μου ότι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε πράξη.

Αικατερίνη Κυλαδίτη, του Κίμωνα
Γεννήθηκα στην πόλη της Χίου 1966. Από τα παιδικά μου χρόνια γνώρισα την Βολισσό ζώντας τα καλοκαίρια στα κελιά της Αγιά-Μαρκέλλας.
Την αγάπησα και με τράβηξε κοντά της. Από το 1997 ζω μόνιμα εδώ, αν και εργάζομαι στην Χώρα μετακινούμενη καθημερινά/
Έχω ένα γιο που φοιτά στο σχολείο του χωριού μας.
Όλα τα χρόνια της εδώ διαμονής μας, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω και να δημιουργήσω δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη του τόπου και δίνουν διέξοδο στην νεολαία της Αμανής.
Είμαι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσα πρόεδρος του Α.Σ. Αμανής. Επίσης, διετέλεσα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολείων μας. Επί σειρά ετών είμαι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βολισσού, της εθελοντικής Ομάδας Αγιασμάτων και εθελόντρια στη δομή της Κιβωτού του Αιγαίου. Συμμετέχω στις εκκλησιαστικές επιτροπές της ενορίας του Χριστού.
Όραμά μου είναι να δω την Βολισσό να αναστρέφει την φθίνουσα πορεία της. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κρατηθούν εδώ τα παιδιά της.
Στις προσεχείς εκλογές συμμετέχω με τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «Η Βολισσός Αλλάζει», γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτόν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω στο χωριό μας και να αγωνιστώ για την επίλυση πολλών χρονιζόντων προβλημάτων.

Ευγενία Λαγού – Ζορμπά, του Μόδεστου
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Όνειρο της πατρικής μου οικογένειας ήταν όχι μόνο να έρθουμε όλοι στη Χίο, αλλά να μείνουμε στην Αμανή μόνιμα. Τα κατάφερα το 1994. Παντρεύτηκα το Γιάννη Ζορμπά και η Βολισσός έγινε το σπίτι μου. Μαζί αναπτύξαμε την επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων που είχε ξεκινήσει ο ίδιος με τους γονείς του. Όνειρο μου ήταν όταν αποκτήσω παιδί να φοιτήσει στο ωραιότερο σχολείο του κόσμου! Στο σχολείο της Βολισσού». Από την πρώτη στιγμή η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Βολισσού ήταν ο στόχος μου και δούλεψα πάνω σ’ αυτό μεταφέροντας την εργασιακή μου εμπειρία. Πεποίθηση μου είναι ότι μόνο αν ζήσει η Βολισσός, μπορεί να επιβιώσει και η υπόλοιπη Αμανή.
Συμμετείχα και συμμετέχω σε διάφορες εθελοντικές δράσεις – όπως το πυροσβεστικό κλιμάκιο, έκδοση τοπικής εφημερίδας, δράσεις προστασίας και καθαρισμού των παραλιών και του περιβάλλοντος, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και τα τελευταία χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βολισσού.
Είμαι περήφανη που μέσα από το Πολιτιστικό Σύλλογο έχω καταφέρει να εκφράσω και να υλοποιήσω μαζί με όλη την ομάδα, δράσεις που ονειρευόμουν και πίστευα ότι θα προβάλουν ποιοτικά τον τόπο μας.

Μαδιανός Νίκος, του Κωνσταντίνου
Είμαι 38 χρονών και, μετακόμισα από την Αθήνα στην Βολισσό το 2007, μαζί με την οικογένειά μου. Τα 13 αυτά χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης με δύο επιχειρήσεις, το «Μαύρο Πρόβατο» στην πλατεία του χωριού και το καλοκαιρινό «Juji bar» στην παραλία της Γωνιάς. Εγώ και η σύζυγός μου Σοφία Ρήγου, έχουμε ένα μικρό αγοράκι που του χρόνου θα πάει στο σχολείο του χωριού. Η αγάπη μας για τον τόπο ήταν αυτή που μας έφερε εδώ και από την ανάπτυξη του θα εξαρτηθεί και το μέλλον μας σε αυτόν.

Ιωάννα Παραγυιού, του Σωτηρίου
Είμαι 25 ετών. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, κατοικώ μόνιμα και εργάζομαι ως ιδιωτική υπάλληλος στη Βολισσό!
Είμαι το τέταρτο παιδί της οικογένειας μου και δεν έφυγα ποτέ γιατί το χωριό μου είναι η καρδιά μου και παρά τις όποιες δυσκολίες δεν θέλω να ζήσω αλλού. Η μεγαλύτερη αδελφή μου γύρισε και πάλι στη Βολισσό για μόνιμη εγκατάσταση, μαζί με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να ζούμε το όνειρο ότι το χωριό μας θα έχει ζωή αν δημιουργηθούν οι συνθήκες να έρθουν και άλλοι νέοι άνθρωποι που ξέρω ότι θέλουν να ζήσουν εδώ.

Σωτήρης Παραδείσης, του Νικολάου
Γεννήθηκα στη Βολισσό το 1962. Τα 35 από τα 57 χρόνια της ζωής μου έχω άμεση σχέση με το Σχολείο της Βολισσού. Συγκεκριμένα με συνδέουν με το Σχολείο 12 χρόνια μαθητικής ζωής (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και 23 χρόνια εκπαιδευτικής. Υπηρετώ ως καθηγητής θεολόγος από το 1996 μέχρι σήμερα στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» , όπου τα τελευταία 20 χρόνια είμαι Διευθυντής. Είμαι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εργαστεί επαγγελματικά ως δημοσιογράφος στην ημερήσια εφημερίδα «Δημοκρατική» (αρχισυντάκτης) και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της Χίου, ενώ έχω διατελέσει Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας Χίου και συνεργάτης του Υπουργού Αιγαίου Αντ. Κοτσακά για θέματα τύπου. Είμαι συγγραφέας 3 βιβλίων. Έχω δημοσιεύσει αρκετές ερευνητικές εργασίες μου για διάφορα τοπικά ιστορικά θέματα και μεταξύ αυτών θέματα που αναφέρονται στη Βολισσό και το σχολείο της.

Και καταλήγει ο συνδυασμός για την Κοινότητα της Βολισσού:

«ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ… ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΛΙΣΣΟ…».

Αυτό που γίνεται λέγεται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ποιοτική δουλειά και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Όμηρος» – Το Σχολείο «Μ. Παπαμαύρος» – Ο Σύλλογος Αττικής «Αγία Μαρκέλλα» – «Οι Φίλοι των Μονοπατιών Χίου» – Η Ομάδα « Όμικρον» – Οι φίλοι της Λαογραφίας «Συλλογή Θωμά Τσολάκη», «το σπίτι λογοτεχνίας» του Γιάννη Μακριδακη έχουν γίνει μία αλυσίδα που προσφέρει ποιοτικό έργο με στόχο την προβολή και ανάπτυξη της Βολισσού και της Αμανής ολόκληρης!

Καιρός είναι να γίνει κρίκος αυτής της αλυσίδας
και το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ!

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ! ! !
ΕΙΝΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ!!!».

The post «Η Βολισσός αλλάΖΕΙ», Αυτόνομος Συνδυασμός στη Βολισσό Χίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
προβληματα, νέα, ελλαδα, ξωκλήσια, φορα, παμε, μπροστα, εκλογες, αθηνα, σχολεια, αντ, γινεται, χερι, ΕΡΤ, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, απογραφη 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ξωκλήσια, αυτοδιοικηση, ημερησια εφημεριδα, αντ, δουλεια, εδρα, ημερησια, καθημερινη, ονειρα, ονειρο, πιεση, προγραμμα, πτυχιουχος, τυχη, φυσικη, αγαπη, γεωργιου, γινει, γινεται, γονεις, δευτερο, δυνατοτητα, δημος, δομη, διαδικτυο, δικτυα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εργα, εταιρια, ετων, εφημεριδα, ζωη, ζωης, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, μικρο, νεολαια, νερο, ομαδα, οικογενεια, οφελος, παιδικα, παιδι, παιδια, παμε, περιβαλλον, πιστοποιηση, προβληματα, συγκεκριμενα, συζυγο, συντηρηση, σειρα, σωμα, σοφια, σπιτι, σχολειο, τοξα, τοπικη αυτοδιοικηση, τουρισμος, τρια, υλοποιηση, φυγη, φορα, χερι, αγορες, αλυσιδα, ανηκει, εκκλησιες, φιλοι, ηρθα, χωρα, καρδια, μπροστα, θελω να, θεματα, θεολογος, θεσεις, θωμα
Τυχαία Θέματα