Η τύχη του ΕΔΟΕΑΠ προκαλεί ένταση και φέρνει απεργίες

23:45 4/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κρίση στον ΕΔΟΕΑΠ και η έλλειψη αποφάσεων για την οικονομική του λύτρωση, έχει φέρει στα όριά του τον Οργανισμό που κινδυνεύει με λουκέτο. Στη σημερινή πολύωρη γενική συνέλευση του Οργανισμού, ελήφθησαν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα μέσα, που καλούνται να εγκρίνουν και να προωθήσουν οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων. Ήδη αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται συνεδρίαση στην ΕΣΗΕΑ. Ωστόσο η πρόθεση της προεδρεύουσας Μαρίας

Αντωνιάδου να εισηγηθεί απεργία μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, προκαλεί αντιδράσεις.

Σε ψήφισμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ τονίζεται ότι:

Σήμερα, 4 Ιουλίου 2017 και ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ αιμορραγεί και κινδυνεύει να κλείσει , το Σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να ζητήσει από την ΠΟΕΣΥ , τις οικείες Ενώσεις ( ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ ) που τον απαρτίζουν, αλλά και από τις Ενώσεις του Κλάδου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον Οργανισμό:
-Να προκηρύξουν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ , με τη συμμετοχή και του διασωματειακού.
Επιπλέον αποφασίστηκε να ζητηθεί :
-Να καταβάλλουν άμεσα οι Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ 2 εκ. ευρώ, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μιας, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ασφάλιστρα ασθενείας των ανέργων που έχουν αδυναμία καταβολής τους.
Να διαγραφεί η οφειλή του ΕΔΟΕΑΠ προς τις οικείες Ενώσεις από κατανομή αγγελιοσήμου, η οποία ανέρχεται στα 1,8 εκ. ευρώ περίπου.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

«Στη σημερινή γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ για ακόμη μια φορά μέσα από την όλη διαδικασία, τελικά επιλέχθηκε η λύση της γενικής απεργίας στον κλάδο. Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μετέωροι και αγωνιούν για το μέλλον τους τώρα, περισσότερο από ποτέ, διότι προστέθηκε σε όλα τα άλλα (ανεργία-ανασφάλεια-περικοπές μισθών κτλ) η απειλή για την ίδια τους την επιβίωση» αναφέρει ο Νίκος Κορόβηλας ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης της ΕΡΤ και υπογραμμίζει πως «τώρα, επομένως, περισσότερο από ποτέ η ενότητα και η δυναμική σε έναν αγώνα διαρκείας με προοπτική, είναι η μοναδική λύση».
«Προσωπικά αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε δυναμικά σε ένα ενωτικό αγώνα για όλους τους δημοσιογράφους» αναφέρει ο κ. Κορόβηλας αλλά τονίζει πως «δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε, υστερόβουλα πολιτικά παιχνίδια ή λογικές και πρακτικές που θέλουν να διασπάσουν την ενότητα του αγώνα, για να μην υπάρξει στο τέλος κανένα αποτέλεσμα» .
Ο κ. Κορόβηλας υπογραμμίζει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του πλειοψηφικού συνδυασμού, Μαρία Αντωνιάδου, πληροφορήθηκε ότι στόχος της είναι να γίνει απεργία μόνο στα Δημόσια ΜΜΕ, «τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν τον μοναδικό αιμοδότη του ΕΔΟΕΑΠ».
«Με βάση τα παραπάνω διεμήνυσα στην προεδρεύουσα την ΕΣΗΕΑ ότι η πρότασή της (ή άποψή της) για απεργία μόνο στα Δημόσια ΜΜΕ είναι ανεδαφική, άδικη αλλά και αναποτελεσματική. Θεωρώντας καλοπροαίρετη και όχι υποβολιμαία αυτή την απόφαση δηλώνω ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ (Τηλεόραση και Ραδιόφωνο) θα αποφασίσουν μόνοι τους δίχως πατρωνίες και υποκινούμενες αποφάσεις από άλλα κέντρα.
Η απόφασή αυτή θα είναι δεσμευτική για όλους. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνει η ΕΡΤ, έρμαιο σε ύποπτα πολιτικά παιχνίδια. Συνάδελφοι το μέλλον μας θα το καθορίσουμε μόνοι μας» αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην τηλεόραση.

Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση της εκπροσώπου του ραδιοφώνου και των πολυμέσων Μαρίας Γεωργίου η οποία τονίζει ότι «στη γενική συνέλευση σήμερα το σώμα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις για να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιησεις διαρκείας. Δεν έλειψαν ωστόσο οι φωνές που ζήτησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν από τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Κάποιες πληροφορίες έφεραν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να προσανατολίζονται σε αυτή την πρόταση. Το πρόβλημα με τον ΕΔΟΕΑΠ είναι πράγματι μεγάλο από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το αγγελιόσημο χωρίς να έχει αποφασίσει με ποιόν τρόπο οι εργοδότες θα καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η ενότητα του κλάδου είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί. Εμείς οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις του κλάδου (του κλάδου όμως) . Ισα-ίσα πολλές φορές στο παρελθόν απεργήσαμε μόνο εμείς ενώ άλλοι επέλεγαν τη μέθοδο «των ωριαίων» απεργιακών δελτίων.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καλούνται αύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου σε γενική συνέλευση στις 16:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα