Η Τουρκία δεν έλαβε το μήνυμα της EUMED 9

23:17 18/9/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα ηχηρά μηνύματα για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUMED 9 που έγινε στην Αθήνα, με σαφή αποδέκτη την Τουρκία, δε φαίνεται να πτοούν τη γείτονα χώρα που την ίδια ώρα συνεχίζει να προκαλεί τόσο με τη ρητορική της για το μεταναστευτικό, όσο και με τις παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Καλούμε όλες τις χώρες

της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα κράτη- μέλη της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε το κείμενο πολιτικών συμπερασμάτων της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED 9.

«Αυτό αφορά όλες τις χώρες αλλά και την γειτονική Τουρκία η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην περιοχή», ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη γειτονική χώρα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά και από τη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε: «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και στην πολιτική του προέδρου της και στον ίδιο τον πρόεδρο που είναι εδώ παρόν».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Ενοχλημένη η Τουρκία αντέδρασε με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της που κάνει λόγο για μεροληψία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ τη ρητορική των προκλήσεων συνεχίζει ο Χουλουσί Ακάρ.

Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν το προαναφερθέν ανακοινωθέν να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και μεροληπτική στάση της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, την οποία ακολουθούν τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης.

Μιλώντας στο REUTERS o ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει νέα μηνύματα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό προσβλέποντας όπως τονίζει σε εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι το μόνο πλαίσιο της συζήτησης με τους γείτονες είναι αυτό του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς αυτή είναι η υποχρέωση μας ως Ευρωπαίοι, αυτή είναι η υποχρέωση μου, ως Έλληνα Πρωθυπουργού… Από την άλλη πρέπει να επισημάνω ότι δεν θα δούμε επανάληψη αυτού που είδαμε το 2015», τόνισε ο Έλληνας πρβθυπουργός.

Στο μεταξύ, σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου υπό σημαία Μάλτας που διεξαγάγει έρευνες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Η Τουρκία δεν έλαβε το μήνυμα της EUMED 9 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα