Η ΠΙΝ για Βανκούβερ – Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο Ι.Φωκά

14:22 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά, στις 24 και 25 Απριλίου, στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου Ιωάννη -Απόστολου Φωκά – Βαλεριάνου, γνωστού με το Ισπανόφωνο όνομα Juan De Fuca, στο Μουσείο της πόλης (Museum of Vancouver Vanier Park).

Την ΠΙΝ εκπροσώπησε ο Σπύρος Γαλιατσάτος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής. Η διοργάνωση έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»,

την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Simon Fraser University.

Εκ παραλλήλου έγινε εποικοδομητική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, μεταξύ μελών της Επιστημονικής Κοινότητας με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτο, της ΠΙΝ και στελεχών της Ομογένειας της Αμερικής και του Καναδά, τόσο για τη θεσμοθέτηση κινήτρων – υποτροφιών, αλλά και το σχεδιασμό «εμπειριών στο Ιόνιο», μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο με προπτυχιακούς φοιτητές, όσο και με σπουδαστές μεγάλης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκσκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Πόρου Κεφαλονιάς, συνεχίζονται από τους παραπάνω σπουδαστές.

Ο κ.Γαλιατσάτος τόνισε την αμέριστη στήριξη της ΠΙΝ στις προσπάθειες αυτές, όσο και η Ομογένεια. Επίσης έγινε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της Ομογένειας και του κ. Γαλιατσάτου, για την μεγιστοποίηση της επιτυχίας του προσεχούς Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, που θα πραγματοποιηθεί από 07 – 09/09/2018. Στις 25/04 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα στενά του Juan De Fuca και στο Νησί του Βανκούβερ, όπου υπάρχει βουνό που ονομάζεται «Valerianos» προς τιμή του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα