«Η περιπέτεια αρχίζει» δήλωσε για το Brexit o υπουργός Οικονομικών

12:14 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Brexit θα μοιάζει σαν «τρένο αναταράξεων από λούνα παρκ, αλλά θα τα καταφέρουμε με δανεισμό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τα βρετανικά δημοσιεύματα έσπευσαν να σχολιάσουν ότι «έλαβε σαφείς αποστάσεις» από τη γραμμή του «σκληρού Brexit», μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η χώρα της θα ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το διαζύγιο με την ΕΕ στο τέλος του Μαρτίου 2017.

Η έκκληση του βρετανού υπουργού Οικονομικών να διατηρηθούν «όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια στην εννιαία

αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», θεωρείται μάλιστα αντίβαρο στην προτεραιότητα «ελέγχου της μετανάστευσης και ανάκτησης των συνόρων της χώρας, που ανέδειξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή ομιλία της περί ενεργοποίησης του άρθρου 50.

«Θα υπάρξει μία περίοδος ενός-δύο ετών ή ίσως και περισσότερο όπου αβεβαιότητα θα επικρατεί στις επιχειρήσεις σχετικά με την τελική διαμόρφωση τη σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Ο Χάμοντ βαθμολογεί τις πρόσφατες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας με «8 στα 10», αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά τονίζει παράλληλα ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα προβλήματα. Συνεχίζουμε να έχουμε ασθενείς επιδόσεις στην παραγωγικότητα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και έχουμε τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών», δήλωσε στο Sky News στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, τέλος, ότι η χώρα εισέρχεται στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας.

2,8 εκατομμύρια πωλήσεις το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι το 2018

Στο μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του βρετανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανιών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο, εκτός ενιαίας αγοράς, θα είναι αρνητικές, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

European customers boycotting British cars, says Jaguar Land Rover boss

— Scientists for EU (@Scientists4EU) October 1, 2016

Η Jaguar Land Rover, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ανακοινώσει ότι εάν επιβληθούν δασμοί, διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης αλλά και θέσεις εργασίας μεταξύ των 300.000 που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.

Τις ανησυχίες για «πάγωμα επενδύσεων» ενισχύει και η Nissan, που ανακοίνωσε ότι τηρεί στάση αναμονής για τη μονάδα στο Sunderland όπου παράγεται το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Και η Τoyota, προειδοποιεί ότι θα αυξηθεί δραματικά το κόστος, αν επιβληθούν δασμοί της τάξεως του 10%.

ΠΗΓΗ:BBC,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Τερέζα Μέι: Ενεργοποίηση του άρθρου 50 έως το τέλος Μαρτίου 2017 (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα