Η ΚΥΑ για τη λειτουργία των εκκλησιών από Κυριακή 17/5-Προϋποθέσεις, μέτρα προστασίας

14:52 12/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νωρίτερα ΚΥΑ,  η οποία θα δημοσιευτεί εντός της ημέρας, με τους κανόνες που θα θεσπιστούν όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα είναι μέσα στους ναούς και τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν από την Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε και ανοίγουν οι εκκλησίες για την παρακολούθηση της Θείας λειτουργίας. 

Παράλληλα τα ίδια θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται, ότι επιτρέπεται κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής, συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας, όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα -αυτό ισχύει και έως σήμερα για την ατομική προσευχή.

Οπότε, σύμφωνα με την ΚΥΑ σε χώρο λατρείας 300 τ.μ , θα μπορούν να βρίσκονται μέσα 30 πιστοί. Τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ, όπως είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού, οι επιφάνειες όλες θα πρέπει να καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενσωματώθηκαν, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιπλέον συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας, που ανταποκρίνονται σε γενικότερες ανάγκες σε εξωτερικούς χώρους.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, έχει ισχύ από την Κυριακή 17/5 έως και τις 5/6. Ο υπεύθυνος του ναού, θα προσδιορίζει και τον αριθμό των πιστών που μπορούν να μπουν σε αυτόν, σύμφωνα με την ΚΥΑ (1άτομο/10τ.μ).

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΥΑ, Κυριακή 175-Προϋποθέσεις,kya, kyriaki 175-proypotheseis