Η Γαλλία στο δρόμο του έξυπνου τουρισμού

14:42 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε χρόνο, 85 εκατομμύρια περίπου τουρίστες από όλο τον κόσμο, επιλέγουν τη Γαλλία ως προορισμό τους, καθιστώντας την μια από τις πιο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, όσον αφορά τον ‘έξυπνο τουρισμό’, η Γαλλία υστερεί συγκριτικά με άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Βαρκελώνη. Για παράδειγμα, η δυσκολία πρόσβασης στο wifi, ιδίως σε δημόσιους χώρους και τα ΜΜΜ

ή η ανεπαρκεια προτάσεων για την εξατομικευση της διαμονης είναι προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν κάποια γαλλικά startup.

Το 2013, ο Jonathan Justman ίδρυσε το Travel Wifi μια μικρή εταιρεία που νοικιάζει κινητό Wi-Fi για 8 ευρώ την ημέρα. Από την ίδρυσή του τον Μάρτιο του 2014, έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 20.000 πελάτες. Όπως αναφέρει o ιδρυτής του, η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιαπωνία. «Στην πραγματικότητα, δεν εφηύραμε τίποτα», ομολογεί, «η ιδέα ήταν ήδη αναπτυγμένη σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Αλλά στη Γαλλία, παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο, δεν υπήρχε ακόμα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι τουρίστες από τις ασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν το 40% της πελατείας του.

Άλλες νεοσύστατες εταιρίες ειδικεύονται στην αποθήκευση αποσκευών, όπως το Nannybag, τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής μέσω κινητού τηλεφώνου όπως είναι η πλατφόρμα Dayuse, ή τη δημιουργία κινητού άλμπουμ φωτογραφιών όπως είναι το Memotrips, που λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής ακόμη και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Κάποιες εφαρμογές βασίζονται στην εξατομίκευση της διαμονής όπως το Meetrip που παρέχει ξεναγούς οι οποίοι σχεδιάζουν τις ξεναγήσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών ή το Toot Sweet που δίνει πληροφορίες για τα καλλιτεχνικά δρώμενα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο τουρίστας.

Εναν επίσης εξατομικευμένο ηλεκτρονικό οδηγό για την πόλη του Παρισιού, προτείνει το startup Parisianist. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του, Sedrik Allani, οι τουρίστες συμβουλεύονται τουλάχιστον 38 διαφορετικές ιστοσελίδες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Μέσω όμως της ιστοσελίδας του startup, ο ταξιδιώτης συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις προτιμήσεις του και τον προϋπολογισμό του και στη συνέχεια η ομάδα του Parisianist του προτείνει μια διαδρομή στη γαλλική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είχε ήδη προσελκύσει 2300 πελάτες, από 170 διαφορετικές εθνικότητες.

ΠΗΓΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα