Η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, με τον Boris Berezovsky, στο Ηρώδειο

10:05 30/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουσική συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία παρακολουθήσει μία μοναδική συναυλία αφιερωμένη στον Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου ρομαντισμού, του πάθους και της ποιητικής έκφρασης, με ερμηνευτές τον Ρώσο δεξιοτέχνη Boris Berezovsky, γνωστό ως Τιτάνα του πιάνου, και τη φημισμένη Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας

– Warsaw Philharmonic Orchestra, μια από τις ιστορικότερες ορχήστρες του κόσμου που θα εμφανιστεί στη χώρα μας ύστερα από 25 χρόνια.

Μια σπάνια συνάντηση μυθικών ερμηνευτών με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σε μια μαγική βραδιά δεξιοτεχνικής ακροβασίας κι εκφραστικής έκστασης κάτω από την Ακρόπολη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών & της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Πολωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας και μέρος των εσόδων θα δοθεί σε ιδρύματα για παιδιά.

Αναγνωρισμένη ως μία από τις πλέον ιστορικές κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας αποτελεί την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνίας με έδρα τη Βαρσοβία. Από την ίδρυσή της το 1901 και μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1939, κορυφαίοι συνθέτες και δεξιοτέχνες της εποχής συνέπραξαν παρουσιάζοντας έργα τους με την ορχήστρα, ανάμεσά τους οι Ιγκόρ Στραβίνκσι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Μορίς Ραβέλ, Καμίλ Σενς-Σανς, Ρίχαρντ Στράους, Άρθουρ Χόνεκερ και Έντβαρντ Γκριγκ. Μεταξύ των θρυλικών καλλιτεχνών που έπαιξαν με τη Φιλαρμονική ήταν και οι δεξιοτέχνες πιανίστες Άρθουρ Ρουμπινστάιν και Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, οι βιολονίστες Τζάζα Χέιφεν και Πάμπλο ντε Σαρασάτ και ο τσελίστας Πάμπλο Καζάλ.

Έκτοτε η Εθνική Φιλαρμονική έχει συνδεθεί ιστορικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Σοπέν (από την ίδρυσή του το 1927) ως επίσημη φιλοξενούμενη ορχήστρα, ενώ έχει παρουσιαστεί και σε άλλες ιστορικές παγκόσμιες διοργανώσεις όπως τον πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Βινιάφσκι (1935) και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολωνικής Τέχνης (1937). Η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα και μακρά παράδοση στα έργα των μεγάλων Πολωνών συνθετών, ιδιαίτερα του Φρεντερίκ Σοπέν, καθώς και του μεγάλου διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου. Οι τακτικές της εμφανίσεις στις πέντε ηπείρους του πλανήτη με τους σημαντικότερους σολίστ του κόσμου συγκεντρώνουν θριαμβευτικές κριτικές και η πλούσια βραβευμένη δισκογραφία της εκτείνεται από τα κλασικά και ρομαντικά εμβληματικά έργα έως αυτά της σύγχρονης και κινηματογραφικής μουσικής.

O Μπορίς Μπερεζόβσκι έχει καταξιωθεί παγκοσμίως ως ο πιανίστας με υπερβατική τεχνική και έντονα προσωπικό καλλιτεχνικό αισθητήριο. Ο εβραϊκής και ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνης έχει κατακτήσει την κορυφή, τόσο για την ακατανίκητη δύναμη και ανυπέρβλητη τεχνική του όσο και για τον βαθυστόχαστο σκεπτικισμό και την εσωτερικότητα των ερμηνειών, αλλά και τον σπάνιο χαρακτήρα του. Είναι σεμνός, δωρικός, και επικοινωνιακός με το κοινό, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην τέχνη του βγαλμένος από τα σπλάχνα της Σχολής Τσαϊκόφσκι.

Κέρδισε, μεταξύ άλλων, το πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας το 1990, ενώ δύο χρόνια πριν είχε κιόλας κάνει το ντεμπούτο του στο Λονδίνο, όπου οι κριτικοί τον αποθέωσαν. Έκτοτε εμφανίζεται τακτικά στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Ρώμη, Ζυρίχη, Μόναχο, Σάλτσμπουργκ, Άμστερνταμ, Μόντρεαλ, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Τόκυο κ.α. Στο Βερολίνο, με την Berliner Philharmoniker, στο Παρίσι στο Théâtre des Champs-Elysées με την Paris Philharmonie, στο Λονδίνο στο Royal Festival Hall, στις Βρυξέλλες στο Palace of Fine Arts, στη Βιέννη στο Konzerthaus και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2006 ανακηρύχτηκε κορυφαίος δεξιοτέχνης της χρονιάς “Best Instrumentalist of the year” από τα Μουσικά Βραβεία του BBC (Music Magazine Awards).

Eίναι συστηματικά προσκεκλημένος ως σολίστ στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής και εμφανίζεται με κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους μεταξύ άλλων με τους Κουρτ Μαζούρ, Γιούρι Τερμικάνοφ, Ντιμίτρι Κιταένκο, Αντόνιο Παπανό κ.ά. Έχει επίσης συμπράξει σε σύνολα μουσικής δωματίου. Εμφανίζεται συχνά και στην Ιαπωνία σε ρεσιτάλ πιάνου, κοντσέρτα και συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει ηχογραφήσει με τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες κλασικής μουσικής έργα των Σοπέν, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Ραβέλ, Μουσόργκι, Ταϊκόφσκι, Σοστακόβιτς, Λιστ, Μπετόβεν, Μέντελσον, κ.ά. Για τις περισσότερες ηχογραφήσεις του έχει βραβευτεί, με βραβεία όπως «Diapason d’or», «Choc de la Musique», «Gramophone» and «Echo Classic».

Το 2014 ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης “Music of the Earth”, στη Μόσχα. Οι επόμενες εμφανίσεις του, το 2017/2018, περιλαμβάνουν συνεργασίες με τη Philharmonia Orchestra, και τις συμφωνικές ορχήστρες του Saint Petersburg, Radio France, Monte-Carlo, κ.ά.

Frédéric Chopin (1810-1849)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21

Impromptus Opp. 29, 36, 51, 66

Mazurkas, Waltzes, Etudes (selections)

Andante spianato et grande polonaise brillante σε μι ύφεση μείζονα, έργο 22

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

‘Ωρα έναρξης: 21:00

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
"berezovsky"
Τυχαία Θέματα