Η «Έντα Γκάμπλερ» σε απευθείας μετάδοση από το Lyttelton Theatre του Λονδίνου

10:08 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την «Έντα Γκάμπλερ», το σπαρακτικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν σε νέα διασκευή του Patrick Marber [Πάτρικ Μάρμπερ] (Notes on a Scandal, Closer), περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών δορυφορικών μεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live).

Έτσι, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα

Τριάντη, σε απευθείας μετάδοση από το Lyttelton Theatre του Λονδίνου, τη Βρετανίδα ηθοποιό Ruth Wilson [Ρουθ Ουίλσον] (Luther, Jane Eyre), πλαισιωμένη από ένα εκλεκτό καστ, σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία της εύθραυστης και συνάμα σκληρής Έντας. Η Ουίλσον είναι αποδέκτης του βραβείου Olivier (2012), ενώ το 2014 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στη δραματική τηλεοπτική σειρά The Affair. Τη σκηνοθεσία σε αυτό το μοντέρνο ανέβασμα του έργου του Ίψεν υπογράφει ο βραβευμένος με Tony Ivo van Hove [Ίβο Βαν Χόβε]. Ο Hove επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, δύο χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά στο National Theatre, το Ψηλά απ’ τη γέφυρα του Μίλλερ, το οποίο οι έλληνες θεατρόφιλοι παρακολούθησαν στο πλαίσιο των μεταδόσεων NTL, τον Απρίλιο του 2015.

H «Έντα Γκάμπλερ» αποτελεί μια ακόμη εξαιρετική παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Νational Theatre, τις οποίες προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

«Έντα Γκάμπλερ»

Έντα: «Δεν έχω το ταλέντο να ζω»

Είναι νιόπαντροι. Η Έντα και ο Τέσμαν έχουν μόλις επιστρέψει από το γαμήλιο ταξίδι τους, αλλά η σχέση τους έχει ήδη διαλυθεί. Εκείνη πλήττει θανάσιμα και λαχταράει την ελευθερία της. Νιώθει σαν να την έχουν θάψει ζωντανή. Παρόλο που αισθάνεται παγιδευμένη, έχει πάρει την απόφασή της: θα προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τους ανθρώπους γύρω της, μόνο και μόνο γιατί θέλει να ανακαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του δικού της εαυτού.

Ο σκηνοθέτης Ivo van Hove για το έργο

«Μου πήρε καιρό να καταλάβω ότι, μέσα σ’ αυτή τη δαιμονική Έντα, σιγόκαιγε η φλόγα μιας ακατανίκητης ανάγκης για ζωή, μιας πραγματικής ορμής. Το πρόβλημα της ηρωίδας είναι ότι δεν κάνει τίποτε για να πετύχει τον σκοπό της. Κλειδώνεται μέσα σε ένα σπίτι-φυλακή ελπίζοντας ότι θα δέχεται επισκέψεις από διάφορα πρόσωπα που θα της μιλούν για τη γοητευτική ζωή του έξω κόσμου.

Οι αστοί ήρωες του Ίψεν ζουν πάντοτε με το όνειρο της ελευθερίας, της πλήρους ανεξαρτησίας, αλλά τα όνειρά τους αποδεικνύονται αυταπάτες. Υπάρχει πάντοτε ένας λόγος για να μην πάρουν την τελική απόφαση: η οικογένεια, ο γάμος ή η κοινωνία –ο κίνδυνος να ξεσπάσει δημόσιο σκάνδαλο…».

NT LIVE – «Hedda Gabler» [«Έντα Γκάμπλερ»] του Ερρίκου Ίψεν (1828-1906)

Συνολική διάρκεια: 2 ώρες και 40 λεπτά (με διάλειμμα)

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Harry Anton, Annabel Bates, Robert Bradley, Ebony Buckle, Miriam Cooper, Kate Duchêne, Chukwudi Iwuji, Jason Langley, Éva Magyar, Sinéad Matthews, Kyle Soller, Rafe Spall, Ruth Wilson

Σκηνοθεσία: ΙVO VAN HOVE

Σχεδιασμός σκηνικών και φωτισμών: JAN VERSWEYVELD

Σχεδιασμός κοστουμιών: AN D’HUYS

Ηχητικός σχεδιασμός: TOM GIBBONS

Συνεργάτης σκηνοθέτης: JEFF JAMES

Συνεργάτης σκηνογράφος: PAUL ATKINSON

Συνεργάτης σχεδιασμού φωτισμών: NICKI BROWN

Αγωγή λόγου: JEANNETTE NELSON

Yπεύθυνη σκηνής: RACHEL LINCOLN

Μέγαρο Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων

15 € και 8 € (φοιτητικά)

Τηλ.: 210 72.82.333

www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα