Η Ε.Ε. αποφασίζει για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι

12:39 12/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν όλα τα τρέχονται σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση Αλεξέι  Ναβάλνι και η πιθανή επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμιξη των ρωσικών αρχών στη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Η Γερμανία κα η Γαλλία κατέθεσαν εισήγηση για

την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη στιγμή που οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία,  Ναβιτσόκ. Οι δύο χώρες έχουν την πεποίθηση ότι η δηλητηρίαση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη των ρωσικών αρχών.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου του γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας και του γάλλου ομολόγου του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σχεδιάζουν να προτείνουν κυρώσεις εναντίον προσώπων υπεύθυνων για την ενέργεια και ενός κρατικού θεσμού. Όμως η διαμόρφωση κοινής γραμμής σήμερα για την επιβολή κυρώσεων δεν είναι σίγουρη, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Arrival and doorstep statement @Haavisto #Finland at the #ForeignAffairs Council taking place today in Luxembourg

"Today it's very important that we should have a common opinion on the #Navalny case"

— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) October 12, 2020

Μερικά από τα άλλα θέματα, τα οποία θα συζητήσουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών είναι η αντίδραση της ΕΕ στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Λευκορωσία καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλλε στις αρχές του μήνα κυρώσεις σε 40 λευκορώσους αξιωματούχους, αλλά όχι στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, επιλογή που αναμενόταν να εξεταστεί σήμερα.

Ακόμα αναμένεται να συζητηθεί και η στάση της ΕΕ όσον αφορά τη πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και η κατάσταση στο Κιργιστάν, στη Βενεζουέλα και στη Μοζαμβίκη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα