Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

14:31 21/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» τιμήθηκε η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου, για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του ‘Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας», έργου του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Το εν λόγω βραβείο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

το 2007 και απονέμεται κάθε χρόνο σε μια νέα ηθοποιό για την ερμηνεία της (κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο). Η βραβευμένη καλλιτέχνις λαμβάνει χρηματικό έπαθλο (3.000 ευρώ) και κρατά για έναν χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές και με συμμετοχή σε ρόλους, χάρη στους οποίους έχει αναδειχθεί το ταλέντο τους.

Η Επιτροπή του θεατρικού βραβείου αποτελείται από τους Μάγια Λυμπεροπούλου (επίτιμη πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρη Λιγνάδη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρένη Πιττακή.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο REX- Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απένειμε το βραβείο στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Η ηθοποιός έλαβε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη από την περσινή βραβευμένη, Ηρώ Μπέζου.

Οι ηθοποιοί Μαίρη Μηνά και Ελένη Στεργίου ήταν επίσης υποψήφιες φέτος για το σημαντικό θεατρικό βραβείο.

Κατά τον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Μελίνα, που σήμερα θυμόμαστε ότι γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, γιατί πια ό,τι και να πούμε γι’ αυτήν γινόμαστε πιστευτοί. Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρίαρχος. Έχει μια σφριγηλή αιωνιότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και φωλιάζει από μνήμη σε μνήμη. Ώσπου γίνεται μια κατάκτηση παγκόσμια. Η Μελίνα είναι ένας μύθος, από εκείνους που χρειάζεται η Ελλάδα. Από εκείνους που χρειάζονται οι τρεις νεαρές ηθοποιοί που έφτασαν ως εδώ, καταθέτοντας πάνω στη σκηνή το ταλέντο τους».

«Εγώ, που τύχη αγαθή, με έκανε να μιλώ απόψε για τη Μελίνα ενώπιον σας, την γνώρισα, αλλά δεν την έζησα, όπως οι ελάχιστοι ευτυχείς ανάμεσά μας. Μια πρώτη φορά πήγα στο γραφείο της, στο γραφείο της κυρίας υπουργού Πολιτισμού στην οδό Αριστείδου με τον καθηγητή μου. Εγώ 22 χρονών, κι έμεινα να τη κοιτάζω, καθώς με ρωτούσε γιατί επέλεξα να γίνω αρχαιολόγος. Η τύχη θέλησε για περισσότερο από δώδεκα χρόνια να βλέπω το γραφείο της απέναντι από το γραφείο του υπουργού. Το γραφείο, που εκείνη είχε επιλέξει, αλλά δεν πρόλαβε να καθίσει. Και κανείς δεν κάθεται σ’ αυτό και ούτε θα καθίσει. Γιατί με τον μύθο ποιος τρελάθηκε να αναμετρηθεί», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου, χαιρετισμό απηύθυνε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Μάνου Καρατζογιάννη, με τίτλο «Μελίνα στοπ καρέ», που παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη, όπως τις αφηγούνται οι νικήτριες του θεατρικού βραβείου που φέρει το όνομά της.

Πηγές: melinamercourifoundation.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα